Košarac “otvorio karte”: Apelaciono odjeljenje Suda BiH mora biti što dalje od Sarajeva, jer…

Košarac “otvorio karte”: Apelaciono odjeljenje Suda BiH mora biti što dalje od Sarajeva, jer…


Zakon o sudovima je jedini neispunjen uslov za početak pregovora za EU

Jedini od četiri uslova za otvaranje pregovora sa EU kojeg domaće vlasti nisu ispunile je usvajanje zakona o sudovima.

Kao što je poznato, ovim zakonom će biti definisan rad Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koje bi trebalo ubuduće da djeluje izvan Suda BiH, odnosno da bude zasebna pravosudna institucija. Najveći problem je gdje će biti sjedište ovog odjeljenja. Dogovor je da bude na teritoriji RS-a. Političari iz FBiH predlažu da bude u Istaočnom Sarajevu, s obzirom na blizinu Tužilaštva BiH i državnog zatvora. Međutim, iz RS-a insistiraju da sjedište ovog odjeljenja bude u Banjoj Luci.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je obrazložio razloge za toliko insistiranje.

– Zakon o sudu ostaje među prioritetima na putu ka EU. Ovo zakonsko rješenje mora biti plod dogovora domaćih političkih aktera, bez uplitanja stranaca i nametnutih rješenja.

Srpska ima pravo da odredi gdje će biti sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH, jer nam je to pripalo ranijim dogovorom. Naš stav je da sjedište treba da bude u Banjaluci, jer će se na taj način obezbijediti nezavisnost rada, odnosno spriječiti uticaj stranaca, prvenstveno misleći na Ambasadu SAD i OHR. Ne želimo pravosuđe u raljama međunarodnih centara moći!

Preduslov za nezavisnost i profesionalan rad Apelacionog odjeljenja je da njegovo sjedište bude što dalje od Sarajeva i uticaja stranaca. Dakle, u Republici Srpskoj, koja je rekla da će to biti Banjaluka.

Jedino mjesto za usvajanje ovog zakona je PS BiH. Kada su u pitanju nadležnosti, Apelaciono odjeljenje će se baviti isključivo propisima koje usvoji PS BiH, objavio je Košarac. Vrijedi podsjetiti da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, u informaciji koju je poslala komesaru za susjedske odnose i proširenje Oliveru Varhelyiju napomenula kako bi se ovaj zakon pred Vijećem ministara BiH trebao naći naredne sedmice.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija