Košarac podnio tužbu za klevetu: Stanić tvrdio da je povezan sa Naserom Orićem

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac podnio je tužbu za klevetu protiv šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladina Stanića zbog, kako je naveo, iznošenja neistina i kleveta na njegov račun tokom nedavne konferencije za medije u Banjaluci.

U tužbi podnesenoj Osnovnom sudu u Sokocu ističe se da je Stanić “iznio neistinite i klevetničke navode na račun Košarca, uključujući one o izvozu mesa u Tursku i povezanost sa Naserom Orićem”.

“Navedeno obraćanje sadrži potpune neistine o tužitelju. U tekstu se navodi da tužitelj izvozi meso, mada isti ne posjeduje u bilo kom svojstvu bilo kakvu firmu koja bi se bavila ili bavi izvozom mesa. Dalje se navodi da tužitelj izvozi meso u Tursku sa Naserom Orićem (jasnom aluzijom iznesenom na pres konferenciji ‘Izvozi Naser Orić i Staša Košarac’), implicirajući vezu tužitelja sa osobom koja u dijelu stanovništva BiH ima percepciju osobe povezane sa ratnim zločinima, a sa očiglednim ciljem nanošenja štete ugledu tužitelja u njegovoj zajednici”, navedeno je, između ostalog, u tužbi.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske, u tužbi se navodi da je tuženi Stanić prekoračio granice slobode izražavanja, jer je, između ostalog, “iznio neistinit sadržaj, nije imao legitimni cilj za iznošenje spornih sadržaja, odnosno cilj informisanja javnosti o pitanjima koja su u opštem interesu, nije postupao u dobroj vjeri, prešao je mjeru u izražavanju, prema čijem postojanju se određuje odgovornost i nije izvršio provjeru izvora”.

“Tuženi je, dakle, iznio u potpunosti neistinite i klevetničke navode koji su izrečeni isključivo sa ciljem kako bi se nanijela šteta tužitelju iznošenjem neistinitih navoda”, navedeno je u tužbi.

Košarac je u izjavi za Srnu potvrdio da je podnio tužbu protiv Stanića zbog “neistinitih, tendencioznih i malicioznih navoda o izvozu mesa u Tursku i povezanosti sa Orićem”.

  Kako su poslovala preduzeća u Federaciji: Svi na dobitku, u minusu samo rudnici

“Ne želim da tolerišem gnusne laži i nesuvisle optužbe, tako da će (ne)istinitost svojih tvrdnji Stanić morati da dokazuje pred pravosudnim organima”, istakao je Košarac.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79