Košarac potrošio 16.800 KM na ugostiteljske usluge, izbjegli dati precizne odgovore

Biznis karticu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koristi samo ministar Staša Košarac koji je na ugostiteljske usluge u prošloj i sedam mjeseci ove godine potrošio 16.851 KM.

Ovaj odgovor stigao je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon što smo objavili koja sve državna ministarstva nisu u zakonskom roku odgovorila na pitanja ko je, precizno kada, gdje, zašto i u kojim pojedinačnim iznosima potrošio novac namijenjen za reprezentaciju.

Pitanja smo uputili 2. augusta, a Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i 3. augusta, a njihov odgovor je na mail stigao 3. septembra, sa datumom 13. august.

Iako smo pitali ko je, kada, gdje, zašto i u kojim iznosima imao trošak vezan za reprezentaciju, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) stigao je štur i generalan odgovor.

Jedino konkretno je odgovoreno da samo Košarac koristi biznis karticu u svrhu smještaja tokom službenih putovanja i eksterne reprezentacije, koja podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga u zemlji i inostranstvu, te da je od 1. januara prošle do 31. jula ove godine biznis karticom platio troškove reprezentacije u iznosu od 16.851,88 KM.

– Sredstva raspoloživa na biznis kartici nisu dodatna sredstva već sredstva odobrena u okviru budžetskih sredstava za troškove smještaja i reprezentacije. Sredstva za reprezentaciju u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koriste se u skladu sa Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju Vijeća ministara BiH prema kojem je Ministarstvu odobren iznos sredstva za reprezentaciju od 60.000 KM godišnje – odgovor je Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Naveli su da potrošenih 16.851,88 KM na reprezentaciju putem biznis kartice iznosi 28 posto ukupnog iznosa reprezentacije.

– Sredstva su utrošena prilikom održavanja sastanaka sa domaćim i stranim delegacijama, a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada Ministarstva. Troškovi reprezentacije plaćeni su na osnovu uredne finansijske dokumentacije kojom se potvrđuje osnovanost nastanka troška i obrazloženja nastanka troška – napisali su iz MVTEO.

Tako smo ostali uskraćeni za konkretan odgovor.

Odgovore na pitanja ko je, tačno kada, gdje, zašto i u kojim iznosima potrošio novac za reprezentaciju zatražili smo nakon što je Ured za reviziju institucija BiH u nedavno objavljenim izvještajima o radu institucija u 2020. godini ukazao na brojne propuste u trošenju novca. Povod je bila i informacija koju smo dobili da je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić koristio biznis karticu na dan Nove godine na Jahorini. Ni njihov odgovor nismo dobili piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79