Košarac tvrdi: RS neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH

Košarac tvrdi: RS neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Staša Košarac, izrazio je oštar stav povodom nedavne odluke Ustavnog suda BiH, koja je poništila Izborni zakon Republike Srpske, tvrdeći da se državne nadležnosti time nezakonito prenose na entitetski nivo.

Košarac je naglasio da odluke, koje je donijelo ono što je opisao kao “političko, a ne pravno tijelo”, neće imati primjenu na teritoriju Republike Srpske.

On je izjavio da je pomenuta odluka Ustavnog suda “neustavna i služi isključivo za otimanje nadležnosti RS, potkopavanje njenog izbornog suvereniteta i manipulaciju izbornom voljom građana.”

Dalje je istakao da RS posjeduje stabilne institucije koje će nastaviti da štite ustavni kapacitet i nadležnosti entiteta na legalan i zakonit način protiv onoga što je opisao kao “antiustavne i antidejtonske pokušaje Ustavnog suda BiH.”

Košarac je tvrdio da je Izborni zakon RS-a potpuno usklađen s Ustavom BiH te da će se nastaviti primjenjivati u budućim izbornim ciklusima. Također je spomenuo da će odluke Ustavnog suda biti tretirane kao ništavne sve dok se ne reformira sam Sud, izbacivanjem stranih sudija i eliminacijom utjecaja, po njegovim riječima, “malignog dvojca Christiana Schmidta i Michaela Murphya.”

Ocijenio je kao neprihvatljivo i nedopustivo to što se odluke Suda donose bez prisustva srpskih sudija i pod navodnim utjecajem stranih faktora. Ustavni sud BiH je, podsjećamo, poništio Izborni zakon RS argumentujući da ovaj zakon prelazi ustavne granice time što preuzima nadležnosti koje su isključivo u domenu državnih institucija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija