Košarkaški savez iziritiran čestitkom Komšića: “Odbio je dati novac za pripreme”

Hajrudin Prolić, glasnogovornik Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, kazao je kako su u reprezentaciji bili iziritirani jučerašnjim čestitkama političara iz države nakon pobjede nad Hrvatskom. Otkrio je za N1 kako su ti isti političari odbili pomoći ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH, a jučer su prvi “poletili čestitati”.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Hrvatske u okviru baraža za četvrtinu finala Eurobasketa u Strasbourgu rezultatom 80:69. Selektor Goran Lojo nakon pobjede je izjavio kako je ponosan i sretan zbog historijskog rezultata te da je ovo najveća pobjeda u njegovoj karijeri.

N1: Jučer stresan dan. Napeto. Kakvo je raspoloženje danas nakon historijskog uspjeha?

Prolić: Raspoloženje u reprezentaciji je fenomenalno. Djevojkama mnogo znače poruke podrške. Seklektor Lojo je presretan, prije svega, karakterom koji ova ekipa pokazuju. Uspjeh nije samo stvar neke taktike i igre nego i karaktera ekipe. Svi čekamo taj susret sa Francuskom. Sreo sam sada u holu selektora. On je već rasklopio svoj laptop i počeo analizirati Francusku.

Prolić: Cure će ostaviti srce na terenu

N1: Utakmica protiv Hrvatske bila je vrlo teška za gledati. Dugo nam je trebalo da preokrenemo utakmicu u svoju korist?

Znali smo da smo bolja ekipa od Hrvatske. Bilo je napeto. Djevojke je grizao poraz od Slovenije, bila je i velika tenzija. U jednom trenutku nas je moralo krenuti. I to se desilo u posljednjoj četvrtini kada smo serijom trica prošetali do pobjede.

N1: Koliko je ova pobjeda vjetar u leđa za nadolazeću utakmicu sa favorizovanom Francuskom?

Ova ekipa ima pobjednički mentalitet. Od početak sam vjerovao u nju. Jučer smo bili oštećeni u nekoliko sudijskih odluka iz prvog poluvremena. Čak i u toj situaciji naše djevojke nisu pukle, u psihološkom smislu. Čvrsto su stojale na zemlji. Nije uspjelo da ih išta isprovocira. Uvezale su redove. Krenuo ih je i šut. I potpuno smo zasluženo pobijedili, istakao je Prolić.

N1: Analizirali ste ekipe, kojim adutima BiH može napasti Francuze?

To će biti vrlo teška utakmica. Posebno što Francuska igra pred domaćom publikom u Strasbourgu. Daleko su najbolja ekipa na prvenstvu. To je jedna moćna reprezentacija. Mi se idemo boriti. Ove cure stalno poručuju – ostavit ćemo srce na terenu. Bitno je naglastiti da i ako izgubimo od Francuske, nedaj Bože, mi i dalje ostajemo u trci za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Ako tamo uđemo imamo jake šanse da se plasiramo, što bi bio nevjerovatno uspjeh za našu košarku.

Naša dva najveća aduta su Jonquel Jones i Marica Gajić. One bi trebale odgovoriti na snagu Francuske na centarskim pozicijama. Jones i Marić su u vrhu liste najboljih skakača.

Među osam najboljih

Ova ekipa je već ostvarila historijski uspjeh. U kojem vrhunskom sportu imamo ekipu koja je među 8 najboljih. Pričamo o vrhunskom sportu kao što je košarka. Košarkaški savez je uradio maksimum da osiguraju idealne pripreme. Težak je jedan period priprema iz nas. Koliko pratim košarku, preko 20 godina, Jonquel Jones je među pet najboljih profesionalaca. Koliko se trudi, koliko savjtuje druge igračice, koliko učestvuje u analizama – zaista je nevjerovatno.

N1: Naše košarkašice su jučer bile glavna vijest u zemlji. Stiglo je mnogo čestitiki?

Moram istaći kakao je paradoks da prvi trče da čestitaju političari koji su odbili finansijski pomoći ovu reprezentaciju. Imam dopise gdje su ti političari glatko odobili dati nekoliko hiljada maraka za pripreme. Među prvima su čestitali. Evo reču jedno ime. Željko Komšić. Ljudi iz njegovog kabineta glatko su odbili Košarkašku reprezentaciju. Među prvim je poletio da čestita. Jel to u redu? Ja sam morao ovo reći. Iziritiran sam ovim čestitkama. Ovim licemjerjem. To zaista nije u redu. Ove cure su naši najbolji ambasadori. Uradile su više u Strasbourgu nego kompletan naš diplomatski kor. Pogledajte koliko troše ti ambasadori. A djevojke ne mogu dobiti novac od državnih institucija, kazao je Prolić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79