Kosor: Milorad Dodik ne može biti prijatelj Hrvatske, odlikovao je ratnog zločinca koji je granatirao Šibenik

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, gostovala je večeras u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem. Ona je govorila o aktuelnim temama u regionu, dolasku Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića u Zagreb, kao i o odnosima dvije zemlje.

Na pitanje da li je Dodikova posjeta Zagrebu zapravo bila neka vrsta dogovora o cijepanju Bosne i Hercegovine, Kosor kaže da ne vjeruje u takve priče.

– Apsolutno ne vjerujem u te priče. Mislim da se tu radi o veoma nepromišljenom potezu, tzv. politici “dan za dan”. Ako su već pozivali Dodika, onda su tu trebali biti Džaferović i Komšić kao druga dva člana Predsjedništva BiH, rekla je Kosor.

Dodala je da su priče oko “Velike Hrvatske” glupost i da niko od hrvatskih političara nema takve pretenzije.

Također, rekla je da nema ništa protiv posjete Milorada Dodika, ali da nije dobro da se jednom takvom čojveku daje eksluzivitet i da ga se predstavlja velikim prijateljem Hrvatske.

– Nije dobro davati ekskluzivitet posjeti Milorada Dodika. Radi se o čovjeku koji je prošle godine odlikovao ratnog zločinca koji je granatirao Šibenik, takav čovjek ne može biti prijatelj Hrvatske, kazala je Kosor.

O posjeti Bakira Izetbegovića je rekla da je ni u takvoj situaciji nije bilo nikakvog protokola.

– Koliko sam pratila, gospodin Izetbegović se žalio na način na koji je Dodik bio u Zagrebu, a i on je nešto kasnije na veoma sličan način došao na razgovor u Zagreb, rekla je Kosor.

Dodala je da, po njenom, mišljenju parcijalne posjete nisu dobre i da se svaka posjeta treba uraditi institucionalno, predsjednik Hrvatske sa Predsjedništvo BiH, premijer Hrvatske sa predsjedavajućim Vijeća ministara i tako dalje.

Na pitanje o ulasku BiH u “mali Šengen”, Kosor je rekla da BiH treba težiti ka većim ciljevima.

– Mislim da Bosni i Hercegovini ne treba ništa malo, BiH mora ciljati na velike stvari, treba da se okrene Europskoj uniji i NATO-u, to je velika stvar. Neke “male replike” nečega nisu ono čemu Bosna i Hercegovina treba težiti.

Također je dodala da Hrvatska treba pomoći Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, jer je BiH najbliža zemlja Hrvatskoj sa kojom dijeli najveći dio svoje granice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79