Kosovo će aplicirati za Vijeće Evrope, Vučić smatra da će time zgaziti međunarodni poredak

Kosovo će aplicirati za Vijeće Evrope, Vučić smatra da će time zgaziti međunarodni poredak


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Brisela da će Priština “zgaziti međunarodni poredak” ako podnese aplikaciju za članstvo u Vijeću Evrope.

“Ako Priština podnese sutra (danas op.a.) aplikaciju za Vijeće Evrope, u potpunosti će ukinuti međunarodni javni poredak. Srbija će odgovorno reagovati i snažno se zaštititi”, rekao je.

Prema njegovim informacijama ministarica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala je najavila tu mogućnost, otkrio je srbijanski predsjednik uoči sinoćnje večere zapadnobalkanske šestorke za šefom evropske diplomatije Josepom Borellom i komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem.

“A Beograd će u narednih 36 sati da održi sjednicu za nacionalnu bezbjednost. Inače je Srbija jedina zemlja koja se svih 72 dana pridržava zaključaka sa svoje ranije sednice za nacionalnu bezbjednost”, dodao je.

Kosovski premijer Albin Kurti je još po povratku iz Berlina prošle nedelje, kazao da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Vijeće Evrope.

Najnovija najava došla je sinoć od Jetona Zulfaja, političkog savjetnika kosovskog premijera Albina Kurtija koji smatra da su šanse Kosova za prijem dobre jer , kako tvrdi, osigurane su dvije trećine glasova, piše Kossev.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija