Kosovo ne boji djelovanja Srbije, ali postoji mogućnost sukoba sa njima

Premijer Kosova je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu

Premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da postoji mogućnost da dođe do eventualnih sukoba sa Srbijom.

Kosovo online prenosi da je on naveo da postoje četiri razloga zašto može da dođe do toga, a jedan od njih je taj što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Kurti je za švajcarski list “Republik” naglasio da se Kosovo ne boji “djelovanja Srbije”, ali je na oprezu, prenosi list “Reporteri”. Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim riječima, jeste i to što Srbija blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i finansira “paralelne strukture” na sjeveru KiM.

“Srbija se bori protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine”, istakao je Kurti.

Premijer Kosova je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.

“Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči s autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, poslednji sastanak je bio 25. novembra 2021. u Sočiju, tri meseca pre početka rata”, rekao je Kurti.

Vlast u Prištini juče ponovo nije dozvolila ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, iako po važećim sporazumima ima obavezu da mu omogući slobodno kretanje preko administrativnih prelaza. Petković je na vjerski praznik Krstovdan trebao da otvori trg nevino stradaloj braći Milićima u Kosovskoj Mitrovici i posjeti napadnutog srpskog mladića Nemanju Mitrovića u bolnici u ovom gradu.

On se više puta od kada je na mjestu direktora Kancelarije našao na udaru administracije u Prištini i ovo je deveta zabrana ulaska.

Petar Petković izjavio je da neće odustati od posjeta i da mu Priština neće zabranjivati da pomaže srpskom narodu na KiM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79