Kosovo se sprema aplicirati za članstvo u NATO i EU

U govoru se kosovski premijer pohvalio rezultatima rada svoje vlade

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da su u tijeku pripreme za apliciranje Kosova u NATO i Europsku uniju.

Na sjednici glavnog vijeća stranke Samoopredeljenje, čiji je Kurti predsjednik, on je govorio o kosovskoj vanjskoj politici i kandidaturu za članstvo u Vijeće Europe.

“Kandidaturu za Vijeće Europe je prirodni korak. Članstvo u ovoj instituciji dodatna je vrijednost za Vijeće i dobra prilika za Kosovo da ostvari daljnji napredak u oblasti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava. Vršimo pripreme za članstvo u program Partnerstvo za mir u okviru NATO-a, a također ćemo se prijaviti za članstvo u EU”, izjavio je Kurti.

U govoru se kosovski premijer pohvalio rezultatima rada svoje vlade.

“Bila je to godina izazova zbog pandemije, globalne energetske krize, ruske agresije u Ukrajini i posljedica koja je sve to zajedno proizvelo, ali ipak smo postigli dobre rezultate, premašivši naša očekivanja. Uspješno smo savladali pandemiju budući da je Kosovo država u regiji s najmanjim brojem umrlih. Zabilježili smo dvoznamenkasti ekonomski rast, poduzeli smo važne korake u unaprjeđenju pravosudnog sistema, borili smo se protiv korupcije i organiziranog kriminala, provodili socijalne politike koje unapređuju građane”, kazao je Kurti.

Foto: Anadolu Agency

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79