Kosta se pita kada će više izaći na slobodu. Ministrica kratko odgovorila. Neće izaći sa psihijatrije!

Ministarka za brigu o porodici Srbije Darija Kisić je, govoreći o tragediji u OŠ “Vladislav Ribnikar”, rekla da je Kosta K. u dijelu dječje psihijatrije i da ne može da se desi da bude pušten, kao što pišu mediji.

“On je u zdravstvenoj ustanovi. Kada je u pitanju ugrožavanje okoline ili potencijalno ugrožavanje okoline, čitav niz relevantnih aktera je uključen”, istakla je ministarka.

Ona je ukazala da ništa nije tako jednostavno.

“Govorilo se mnogo o prevenciji, ali kako u ovom slučaju prevenirati kada nismo pronašli uzroke? Dete je iz socijalno kompetentne porodice visokobrazovanih roditelja koji lepo zarađuju, i to pokazuju sve procene centra za socijalni rad. Tiršova je zbog saniranja rane na usni pre dve godine, zbog potencijalnog vršnjačkog nasilja, obavestila policiju i po difoltu se odmah uključio centar za socijalni rad i obavio nadzor”, rekla je Kisić.

Kao što je dugo postojao niz okidača koji su doveli do ovoga, i procjene vještaka različitih oblasti trajaće duži vremenski period, dodala je Kisić.

Kaže da se nije upisala u Knjigu žalosti i upitala “ko je taj ko određuje kako se žali i gde se žali”.

“Prvo veče sam sa ćerkom otišla i ponela cvet, nošena tugom u toj ulici te noći. Nisam imala strategiju, to mi je bio osećaj. Je l’ mislite da ko se upisao da tuguje više od onog ko se nije upisao? Ovaj događaj je upisan u knjigu žalosti u našim srcima. To će večno biti tako”, istakla je Kisić.

Kada je riječ o vraćanju učenika u tu školu, Kisić kaže da je potrebno postepeno vraćanje u svakodnevne aktivnosti, fleksibilnost i individualnost prilikom reakcija.

“Život mora da se nastavi koliko god to surovo zvučalo. Moramo se vraćati u rutine i pronaći snagu, i nikada ne zaboraviti šta se desilo. Život njihovih porodica neće nikada moći da se sastavi, to je doživotna tuga. Svi koji idu u tu školu osećaju ogromnu teskobu. Ono što i sebi i drugima govorim je da moramo da imamo više vremena za svoju porodicu”, rekla je Kisić.

Kisić dodaje i da je tuga ujedinila građane.

“Mi ćemo i 26. maja pokazati koliko je Srbija ujedinjena i pokazaćemo sliku pristojne Srbije. Srbije koja ne poziva na linč, na nasilje. Dosta je bilo krvi na ovim prostorima, zar nas nije istorija naučila i pokazala koliko smo krvi prolili. Pokazaćemo koliko smo udruženi i snažni i kada su ovakve situacije u pitanju, jer lako je biti udružen kada je sve dobro”, rekla je ministarka u “Uranku” na televiziji K1.

Ona je ocijenila “da opozicione političke partije pokušavaju da prošlonedeljne tragedije iskoriste za različite političke obračune i sticanje političkih poena”.

“Vidimo da je gotovo isključivo usmereno na to da se okrivi sistem, a prevashodno predsednik. Svakodnevno imamo divne rezultate i niko ne kaže da je neko stvorio klimu za to”, rekla je Kisić na K1.

Ona je istakla da je Ministarstvo za brigu o porodici bilo aktivno uključeno od početka u sve aktivnosti države posle tragedije, a što je bilo u nadležnosti tog ministarstva.

“Ako se neko nije slikao, pisao na tviteru i postavljao na instagram, onda izgleda kao da ništa nije ni radio i da se ništa nije ni dešavalo. Ministarstvo za brigu o porodici i ja kao nadležni ministar od početka smo bili aktivno uključeni. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa svim drugim resorima i institucijama koje su od značaja u ovom događaju. Prvobitni šok smo svi imali kao ljudi”, prokomentarisala je ministarka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79