Kostjerevac: Svjedoci čuli da je oštećena dovedena u Bajriće

Na suđenju Ademu Kostjerevcu za silovanje počinjeno na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazala da se oštećena žalila na bolove u glavi, rekavši da ju je udarila izvjesna osoba sa nadimkom „Gumeni“.

Fatima Sinanović rekla je da je tokom 1992.godine živjela u Jošanici sa suprugom Šahbazom i petero djece. Ispričala je “da je njen muž išao da drži straže, dok je ona ostajala u kući sa djecom”.

Kako je rekla Sinanović, oštećenu je poznavala iz školskih dana. Prema njenim riječima, nakon što je oštećena dovedena u Bajriće, muž Šahbaz ju je sreo te ispitivao ko je i odakle. Kada je ustanovio da oštećena poznaje svjedokinju Sinanović, ona ga je zamolila da je odvede kod nje, piše BIRN.

„Muž mi je rekao da su je valjda zarobili. Ništa mi više nije pričao“, rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, oštećena je provela kod nje nekoliko dana, dala joj je hranu i odjeću. Žalila se na bolove u glavi, objašnjavajući da ju je udarila osoba zvana „Gumeni“, ali svjedokinja kaže da kod nje nije vidjela „ni krvi ni ozljeda“.

Navela je također, da su kod nje u kući sjedili njen suprug i muškarci koji su sa njim išli na stražu i da su oštećnoj govorili „da se se ne sekira“ i da će je razmjeniti.

Ona je objasnila da je nakon nekoliko dana, morala napustiti svoje selo zbog granatiranja, kao i da joj je suprug rekao da je oštećena odvedena na razmjenu i da je otišla prema Cerskoj.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je naglasila da joj oštećena nije rekla da je silovana i da je izgubila bebu, te da joj je kazala da nema djece.

U optužnici se navodi da je Kostjerevac, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992., u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Refik Mustafić, kazao je da je tokom 1992. godine radio u sanitetu, te da je najčešće pomagao ljudima koji su bili ranjeni od granata.
Prisjetio se da je u septembru 1992. prilikom akcije u selu Kočani u sanitetski punkt na kojem je on bio dovedena žena koju je poznavo iz viđenja sa povredom na licu ispod oka. Kazao je da joj je sanirao povredu, ali da se ne sjeća ko ju je odveo.

„Samo sam joj rekao: ‘Otkud baš tebe’. Zato što je žensko, otkud baš nju da uhvate“, kazao je svjedok

Tužilaštvo je predočilo zapisnik, u kojem je Mustafić naveo da je oštećena zatvorena u jednom skladištu kukuruza, a svjedok je rekao da je to samo čuo i da je tu nikada nije vidio.

Mustafić je objasnio da je Kostjerevca poznavao od ranije, te da zna da je bio angažovan u vojsci „ u nekakvom obezbjeđenju“.

Odbrani je rekao da oštećena nikada nije dovedena kod njega na pregled usljed ozljeda zadobijenih zbog seksusalnog zlostavljanja ili pobačaja.

Treći svjedok, Ramo Kostjerevac, je kazao da mu je optuženi rođak. Ispričao je da je u Novom selu živio do 17. jula 1992. godine i da u selu nije bila prisutna vojska, već se samo vršila straža, te da sve informacije koje ima nakon tog datuma, saznao je od drugih, a među njima je i napad na Kočane.

„Pričalo se da je jedna žena dovedena u Bajriće. Čuo sam da je neko vrijeme bila tu i da je odvedena u Cersku. Bila je negdje zatvorena. Čuo sam i da je Adem bio tu, brinuo se o toj ženi, donosio joj vodu, hranu“, kazao je svjedok.

Sljedeće ročište je zakazano za 1. septembar.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79