Kovačević najavljuje krivične prijave protiv bh. agenata pred Evropskim sudom za ljudska prava

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević rekao je danas da će, ukoliko agenti BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, tj. vršioci dužnosti agenata sa isteklim mandatom, poduzmu ikakve pravne korake pred ovim sudom, protiv njih podnijeti krivičnu prijavu.

Ovo pitanje dolazi nakon što je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, sugerirao mogućnost žalbe na presudu “Kovačević” pred Evropskim sudom za ljudska prava Kovačević se referirao na ovu izjavu, ali i istaknuo da je v.d. mandat agentima Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava istekao prije dvije godine.

Kovačević je jasno naglasio da, prema njegovom mišljenju, ako je agentima zaista istekao mandat, oni više nisu u statusu agenata. Nastave li s pravnim aktivnostima, Kovačević je zaprijetio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv njih.

Istakao je i važnost razumijevanja da agenti Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava, bez naredbe države, nemaju ovlasti za samostalno djelovanje. Prema njegovim riječima, u situaciji u kojoj su navodno istekli mandati, agenti nemaju aktivnu legitimaciju.

Osim toga, Kovačević je naglasio da agenti predstavljaju državu i da se ne bi trebali koristiti kako bi štitili državu od ljudskih prava, već bi trebali biti odgovorni za zaštitu pojedinaca od državnih zloupotreba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79