Kožljak: Moguće je uklanjanje Dodika, postignut je konsenzus ključnih centara odlučivanja

rhiv

Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i nekadašnji šef Misije BiH pri NATO-u, u razgovoru za “Avaz” ističe kako je potez Kine da uputi notu u kojoj daje do znanja da ne priznaje legitimitet novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) sasvim očekivana.

Na potezu bh. diplomatija

– To nije nikakva novina, jer je Kina s Rusijom već izrazila protivljenje tome samim tim što je inicirala rezoluciju pri Vijeću sigurnosti UN-a da se ne imenuje novi predloženi visoki predstavnik za BiH. Međutim, to neće imati velikog utjecaja na rad i djelovanje visokog predstavnika iz više razloga. Jedan praktični je da generalno sve aktivnosti će biti upravljane kao i dosad, posredstvom Vijeća za implementaciju mira, a tu Kina nije, navodi Kožljak.

No, Kožljak pak vjeruje da bi uz pametnu diplomatiju Bosna i Hercegovina mogla utjecati na Kinu da promijeni svoju odluku.

– Vidjet ćemo kako će naša diplomatija odgovoriti na pitanja, jer Kina se generalno deklariše kao država koja se ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država, ona je za harmoniju, mir i sigurnost, međutim ako naša diplomatija iskomunicira i ovo pitanje s Kinom, predstavljajući ga na takav način da Kina radi suprotno, da ugrožava sigurnost, da narušava harmoniju, možda i jedna takva trenutna odluka Kine bi mogla da se promijeni, smatra Kožljak.

Prepreka miru i stabilnosti

Profesor ističe kako, međutim, ovaj potez Kine neće donijeti nikakvu korist Miloradu Dodika te da se na najvišim nivoima zapadnih država razgovara čak i o njegovoj smjeni.

– On je prešao crvenu liniju, što je evidentirano u više ključnih centara odlučivanja i bh. javnost će se vrlo brzo upoznati s tim najnovijim inicijativama kada je u pitanju Milorad Dodik. Odmah nakon završetka godišnjih odmora, recimo u septembru, mi ćemo imati neke veoma konkretne poteze međunarodne zajednice kada je u pitanju Dodik. Definitivno je postignuta saglasnost u svim ključnim centrima odlučivanja međunarodne zajednice, osim Kine i Rusije, da je generalno Milorad Dodik prepreka ne samo reformama u BiH, nego miru i stabilnosti. O Miloradu Dodiku će se raspravljati u sasvim drugom kontekstu, a to je njegovo pomjeranje s političke scene, navodi Kožljak za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79