KPZ Zenica: Ovdje je najgori život iza rešetaka na Balkanu

Oralni se*s se plaća telefonskom karticom od 500 impulsa, što je cijena od 15 konvertibilnih maraka. Za se*s se pak plaća karticom od 1000 impulsa, pričaju korisnici KPZ Zenica.

I u pjesmama opjevani KP dom Zenica, opasan visokim zidom i bodljikavom žicom, najzloglasniji prostor na Balkanu, već punih 120 godina unutar svojih oronulih zidina živi poput maloga grada čuvajući mračne tajne svojih stanara.

Zenički dom je kroz svoju povijest ‘ugostio’ likvidatore, razbojnike, ratne zločince, otmičare, dilere te kriminalce drugih ‘specijalizacija’.

“Ležao sam s Ismetom Bajramovićem, član sam Pink Pantera a danas imam svoju firmu”

Najbrojniji su bili Bošnjaci, slijede Hrvati, Srbi, Romi i Albanci. Sudbina svakog od preko 200 mještana doma priča je za sebe. Najviše je robijaša osuđenih između 5 i 20 godina, a im ih koji će robijati više od 20 godina.

“Ovdje se i umire, što od godina, što od bolesti”, rekao je u razgovoru za Express prije par godina tadašnji direktor Nihad Spahić.

Policajci u tom strogom režimu i životu prepunom nasilja, robijašima nastoje biti čuvari, zaštitnici, učitelji, liječnici, poslodavci pa čak i prijatelji, rame za plakanje.

Svi do jednoga kažu da im baš i nije lako. Posljednji bijeg iz KPZ Zenica preko zida zabilježen je 1996. godine, kad su dvojica muškaraca jednostavno uz pomoć ljestava odšetala u slobodu.

Kopanja tunela ispod KPZ Zenica nije bilo, ali su, kažu, pronalazili različite planove pripremanih bjegova, što nije ni čudno s obzirom na to da je svakom robijašu jedina misao kako pobjeći.

Domaćini unutar zidina imaju gotovo sve i jedino što im nedostaje je – sloboda. Cijelo zdanje s paviljonima, radionicama, kino i sportskom dvoranom, knjižnicom, učionicama, restoranima i vjerskim prostorijama živi poput maloga grada.

Oni koji žele mogu raditi i pristojno zarađivati ili se baviti bilo kojim sportom. Rad nije obavezan.

Onima dobrog ponašanja dva sata mjesečno na raspolaganju je i jedna od sedam ljubavnih soba za sastanak sa zakonitom suprugom. KPZ Zenica raspolaže i sa 22 hektara obradivog zemljišta, 17 plastenika, 7000 koka nesilica, 3000 pilića, a tove i stoku.

Radili ili ne, svi su u 22 sata u svojim krevetima. Zaključani. Gotovo svaki kutak pokriven je videokamerama. Posvuda su rešetke i bodljikava žica.

“Velik su nam problem zlostavljanja među “ukućanima”. Česte su tučnjave i reketarenja. Tu su likvidatori, razbojnici i narkomani koji će za sitnu uslugu ili kutiju cigareta napasti druge. Prije šest godine bilo je 3200 slučaja nasilja, a godinu ranije smo zabilježili, još uvijek visokih, 2205 napada. Najčešće se sukobljavaju na šetnici, hodnicima, ali i po sobama. Uglavnom, oni slabiji žrtve su lidera ili, kako ih mi zovemo, kapitalaca dugoprugaša s kaznama preko 20 godina iza rešetaka”, pojasnio je Expressu u jednom razgovoru Spahić.

“Prije nekoliko godine je supruga došla u posjet mužu u KPZ Zenica i labrador je doslovce pobjesnio pokazujući vodiču na njeno međunožje. Nije bilo druge negoli ženu odvesti na policiju i pretražiti. Pronašli su 33 grama skrivenog u vagini. A to je samo jedan od domišljatih pokušaja krijumčarenja”, jedna je od priča iz KPD Zenica.

Korisnici KPZ Zenica ne kriju da iza zidina osim nasilja i droge ima i istospolnog se*sa. Ipak, nerado o tome pričaju.

(FOTO) Ovo je bosanski Van Damme!

Dio njih svojevoljno ulazi u homose*sualne odnose, a za dio to je kazna.

“Pušenje se plaća telefonskom karticom od 500 impulsa, što je cijena od 15 konvertibilnih maraka. Za odnos se pak plaća karticom od 1000 impulsa. “Topdžije” su nadimak za one koji plaćaju dok one koji “primaju” zovemo “Šemse”, što je asocijacija na jednu lijepu pjevačicu. Od nas 800 sigurno je 200 “Šemsi” dok “topdžija” ima upola manje”, pričaju korisnici KPZ Zenica.

“Homose*sualci svoju pohotu najčešće zadovoljavaju u kupaonicama ili po sobama. U pravilu imaju promatrače-stražare s ugovorenim lozinkama u slučaju da naiđe čuvar. “Nema tople vode”, šifra je da se prestane sa odnosom u kupaonici jer dolazi straža.”

“Najveća osveta jest da ga obeščastiš i natjeraš na odnos. To se ne događa zbog toga što  nema “Šemse”, nego je ono poruka, osveta zbog cinkanja ili pak naredba izvana da bude lojalan”, otkriva mračne tajne života naš sagovornik, piše Express.

 

(ISPOVIJEST) “Izbjegavajte KPZ Zenica u što širem luku”

 

KPD Zenica u slikama…

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Samstag, 20. April 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79