Krađa ’dvica’ vratila se na ulice Sarajeva

Velike akcije i brojne aktivnosti koje su bh. policijske agencije pokrenule nakon ubistva sarajevskih policajaca doprinijele su drastičnom smanjenju krađa skupocjenih vozila, prije svega u Sarajevu. Ozbiljni automafijaši ili su iza rešetaka ili su se primirili. Međutim, krađe starijih vozila, ponajviše Golfa druge generacije, u raji poznatijeg kao „dvica“, ponovo su u trendu, otkriva nam policijski izvor.

Drugi ključ

Prema riječima našeg izvora, krađu Golfova vrše čak i maloljetnici, jer im nije potrebna sofisticirana oprema niti „iskustvo“ od starijih kolega.

– „Dvicu“ je u nekim situacijama moguće otvoriti čak i ključem drugog vozila – pojašnjava naš izvor.

Ali, šta je, zapravo, motiv krađe Golfa 2? Ekonomska situacija u Sarajevu, pa tako  i u BiH, izuzetno je loša. Naši građani i dalje voze vozila stara i po 30 godina, a među njima je najpopularnija „dvica“.

Razloga je mnogo, od toga da dizelski motori troše veoma malo goriva pa do toga da su održavanje i dijelovi jeftini. Međutim, za razliku od ranije, kada ste dio za Golf mogli kupiti i na trafici, sada je situacija drugačija, kaže naš izvor.

Najtraženiji dio blok motora - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Najtraženiji dio blok motora(Facebook)

– To se posebno odnosi na blok motora koji  skoro da se  više i ne može naći na autootpadima. Godine habanja vozila učine svoje i blokovi motora pucaju. Dovitljivi kradljivci tako su shvatili da im se isplati ukrasti Golf. Skinu blok motora i vozilo ostave. U nekim slučajevima uzmu još neke interesantne dijelove, kojih, također, nema na tržištu – kaže nam izvor.

Koriste kao prijevoz

Naš sagovornik  rekao nam je da ima i slučajeva da se „dvice“ kradu isključivo radi potreba činjenja krivičnih djela, kao što su krađe, razbojništva…

– Bilo je situacija i da počinioci ukradu vozilo radi „prijevoza“. Odu od tačke A do željene tačke B ili dok im ne nestane goriva, i samo ostave vozilo – zaključio je naš izvor.

Svega sedam oglasa

Da je nestašica blokova motora za Golf 2, uvjerili smo se i posjetom na jednom poznatom oglasniku, gdje smo pronašli svega sedam blokova motora za „dvice“. Interesantno je da su svi iz različitih gradova, po jedan iz Gradačca, Sarajeva, Olova, Banje Luke, Tomislavgarada, Živinica i Dervente. Najniža cijena je za benzinski motor – 30 KM, pa do 140 KM za dizelske motore, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79