Krađa sajle i sigurnosnog kabla na Bjelašnici: Šteta skoro 50.000 KM

Uoči pripreme sezone na planini Bjelašnici počele su se dešavati sabotaže koje, osim što nanose finansijsku štetu preduzeću ZOI 84, prijete zaustavljanju priprema za sezonu, ali i sigurnosti građana.

Iz ovog preduzeća ističu da je u posljednjih nekoliko dana ukradena sigurnosna sajla na dvosjedu.

– Radi se o 650 metara sajle koja se nalazi na stubovima visine od 10 do 25 metara, što govori o tome na šta se sve spremno da bi se zaustavile aktivnosti na uvođenju reda, sanaciji i unapređenju stanja u ovom kantonalnom preduzeću. Nedavno je ukraden i sigurnosni kabl na liftu na popularnoj stazi Kolijevka – navode iz ZOI-ja 84.

Dodaju da je, osim ovih slučajeva koji su prijavljeni policiji i za koje će biti podnesene krivične prijave, zabilježen niz manjih pokušaja zaustavljanja i ometanja tekućih aktivnosti.

– Šteta se procjenjuje na skoro 50.000 KM, ali je mnogo opasnije što ovakvi incidenti mogu dovesti do narušavanja sigurnosti posjetilaca. Nova uprava ZOI-ja 84, osim svega što će poduzeti policija i nadležno tužilaštvo, samostalno će poduzeti odlučne korake u zaštiti svoje imovine i sigurnosti posjetilaca, i svim sredstvima koje zakon dozvoljava zaustaviti pokušaje sabotaža i zaustavljanja uvođenja reda na olimpijskim planinama i preduzeću u cjelini – ističu iz Zoi-a.

Napominju da će, kao i do sada, sve uočene nepravilnosti biti prijavljivane tužilaštvu, „jer je transparentnost, zaustavljanje nelegalnih radnji i domaćinsko upravljanje novcem građana, uz obogaćivanje sadržaja i ponude na planinama, princip djelovanja nove uprave od kojeg se neće odustati ni po koju cijenu“.

Direktor ovog javnog preduzeća Kenan Magoda danas se nalazi na ovim sarajevskim planinana i obilazi teren.

Podsjetimo da su i prošle godine građane dočekali kamenje, blato i pokvaren lift, umjesto snijega i osiguranih uvjeta za skijanje, a tadašnji direktor Nevres Alispahić također je tvrdio da su radnici firme napravili sabotažu prekidanjem kablova na ski-liftu i uništavanjem staze, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79