Krađom struje smanjuju račune

Svake godine u BiH se ukrade struja, čija se vrijednost mjeri u stotinama tisuća maraka. Brojni su načini na koje ”strujokradice” umanjuju račune, a najčešći su postavljanje magneta na brojilo, direktno priključenje na banderu, uključenje na dovod prije brojila, zamjena mjesta žica kako bi se strujomjer okretao unazad i brisao utrošenu struju, kočenje brojača iglom… Naknadna naplata S njima muku muče sva elektroprivredna poduzeća u našoj zemlji.
Banjalučka „Elektrokrajina“, naprimjer, lani je za 11 mjeseci otkrila 231 slučaj neovlaštene potrošnje struje, čime je oštećena za 345.522 marke. MUP RS zbog toga je podnio 110 kaznenih prijava protiv kradljivaca. “Elektroprivreda HZHB“ u 35 općina u Federaciji lani je otkrila 53 slučaja krađe struje. Od prekršitelja je naknadno zatraženo da plate 36.359 maraka. Većina njih svoj je dom samovoljno priključila na elektromrežu.
Kazneno djelo U „Elektroprivredi BiH“ tijekom 2018. godine su otkrili 214 slučajeva neovlaštene potrošnje, ali su nam odbili dostaviti informaciju o tome za koji je novčani iznos oštećeno poduzeće. ”EPBiH svake godine ima u planu znatan broj aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju neovlaštene potrošnje, koja je kazneno djelo”,naveli su u pisanom odgovoru iz kompanije. Suzbijanje nelegalne potrošnje ”Isključenje s mreže, izmještanje mjernog mjesta na javnu površinu i ugradnja elektronskog brojila s daljinskom kontrolom i očitavanjem predstavljaju mjere koje EPHZHB poduzima za sprečavanje neovlaštene potrošnje”, kazala je Za Avat Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments