“Kradljivci identiteta” u strahu od istraga: Čak 13.000 glasačkih materijala vraćeno iz Srbije i Hrvatske!

Svi glasački listići iz dijaspore pristigli do ponoći 25. novembra bit će priznati. One koji budu stizali iza tog datum, Centralna izborna komisija BiH neće priznati niti će se brojati.

Iz CIK-a kažu da su primili više od 70.000 pošiljki koje su već preuzete. Odaziv birača iz dijaspore za Lokalne izbore 2020 gotovo je identičan onom iz ranijih izbornih ciklusa, i iznosi oko 60 posto u odnosu na broj registrovanih za glasanje putem pošte.

Prema informacijama Faktora, indikativno je da čak 13.000 pošiljki sa glasačkim materijalom, koje su poslane preporučeno, adresirani primaoci u Srbiji i Hrvatskoj nisu željeli preuzeti, i one su vraćene nazad CIK-u.

Za glasanje na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH bilo je registrovano 3.283.194 birača. Od tog broja, oko 120.000 bilo je prijavljeno za glasanje izvan BiH, što je gotovo dvostruko više nego na prošlim izborima. Zbog uočenih nepravilnosti, CIK je odbio upis oko 28.000 birača za glasanje izvan BiH.

Tužilaštvo BiH primilo je veliki broj prijava CIK-a o izbornim neregularnostima i formiralo određene predmete. Uglavnom se radilo o krađi identiteta, a što je uočeno nakon što je CIK prvi put na svojoj zvaničnoj web stranici izbori.ba objavio izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH potom je zabranila CIK-u da objavljuje lične podatke birača upisanih u spomenuti izvod. Iz CIK-a je saopćeno da nisu objavljeni lični podaci birača, već izvod iz biračkog spiska, jer su u skladu sa Izbornim zakonom BiH birački spisak i njegovi izvodi javni.

Upravo zbog prijava koje je CIK dostavio Tužilaštvu BiH, ali i najava da će od susjednih država zatražiti međunarodnu pomoć, odnosno saradnju, kako bi se ušlo u trag “organiziranim kriminalnim grupama” koje su radile na krađi identiteta, vraćen je ogroman broj pošiljki, njih 13.000 iz Srbije i Hrvatske.

Na krađe identiteta i manupulacije biračkim spiskovima, mediji su upozoravali i prethodnih izbornih ciklusa.

Očigledno ovoga puta odlučnost CIK-a da izbriše 28.000 spornih prijava, te javna objava spiska birača iz dijaspore nakon čega su uočene brojne krađe identiteta, kao i već upućene prijave, ali i najava novih Tužilaštvu BiH, dovele su do toga, da 13.000 fiktivno prijavljenih iz straha da ne budu krivično gonjeni nije preuzelo glasačke materijale.

Bivši član CIK-a i sudija Vehid Šehić kazao je nedavno da Tužilaštvo BiH mora započeti istragu, ali da se u istragu moraju uključiti i državne sigurnosne agencije.

– Ovdje se očito radi o prekograničnom kriminalu. Treba provjeriti i da li neke administrativne jedinice u susjednim državama izdaju određene potvrde da neko iz BiH stanuje na određenoj adresi, što bi u ovakvim slučajevima predstavljalo falsifikovanje službenih isprava i zloupotrebu službenog položaja. Ovaj slučaj će pokazati da li institucije BiH, Srbije i Hrvatske uopće sarađuju – kaže Šehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79