Kraj mandata Upravi Autocesta, njima se ostaje: Namješteni tenderi, spora i loša gradnja autoputeva!

Ovog mjeseca, tačnije 25. maja aktuelnoj Upravi Autocesta FBiH, s generalnim direktorom Adnanom Terzićem (SBB) na čelu ističe mandat od četiri godine.

Ali izgleda da im četiri godine nisu bile dovoljne, te su zainteresirani za druge mandate. Problema je previše, ali očigledno da Vlada FBiH kao i ostale institucije iz nadležnosti ne mogu ništa članovima Uprave Autocesta koji nastavljaju sa uništenjem nekada velike kompanije, a uposlenici strahuju da ih sada čeka sudbina Hidrogradnje, Vranice, GP Put-a, Energoinvesta, Aluminija…

Sadašnja Uprava opterećena je zbog namještenih tendera, spore gradnje autoputeva, a i ono što se izgradi strašno je nekvalitetno (primjer Zeničke zaobilaznice), broj zaposlenih enormno raste, te poredeći sa zemljama regiona koje imaju znatno više izgrađenih kilometara autoputa, postotak zaposlenih u njihovim preduzećima je znatno manji.

„Pitanje je samo dana kada će pravi radnici iz ove kompanije doživjeti da im se dodijele otkazi i to radnicima koji nemaju rodbinske veze među političarima i koji nisu podobni. Namještenim konkursima primaju se radnici bez iskustva na određena rukovodeća mjesta za koje je obavezno radno iskustvo. Podhitno ovlaštene institucije moraju preispitati sve aktuelne prijeme u radni odnos na osnovu važećih akata o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru FBiH“, kažu u dopisu zabrinuti radnici JP Autocesta.

Dalje tvrde da je Marin Jelčić (HDZ), izvršni direktor sektora za upravljanje i održavanje već osigurao drugi mandat i to preko namještenih konkursa.

„Zadnji konkurs je pravi pokazatelj neregularnosti za sva raspisana mjesta gdje je primljen Dario Đolo, na mjesto šefa Službe za naplatu i to bez dana radnog iskustva“, navode radnici.

Prema saznanjima Patrije Dario Đolo je zet ministrice finansija u Vladi FBiH Jelke Milićević (HDZ).

Đolo je u javnost dospio 2017. godine kada je obznanjeno da je bez konkursa zaposlen u Agenciju za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je tada tvrdila da informacija o tome da li je Dario Đolo, zet federalne ministrice finansija Jelke Milićević, zaposlen bez konkursa u Agenciji za bankarstvo FBiH ne predstavlja javni interes!?

Kada su u pitanju JP Autoceste zabrinjava da na svo kršenje zakona i propisa od strane Uprave preduzeća ne reagira niko iz ovlaštenih institucija kao ni Vlada FBiH. Modus po kojem rade je sljedeći: uz namještene konkurse primaju se radnici na određeno vrijeme u trajanju od 120 dana, a nakon isteka izvrši se fiktivno prebacivanje radnika sa jednog na drugo radno mjesto bez konkursa i zakonskih uporišta za navedeno.

Saznajemo i da JP Autoceste ne poštuju naredbu iz Vlade FBiH da sve kompanije troškove svedu na minimalna, ali u Autocestama se redovno svaki mjesec dijele stimulacije.

„Nažalost neke od kompanija za vrijeme Covid-19 pandemije su ugašene, a neki su smanjili radnika, a u Autocestama podobni neradnici dobivaju stimulacije i to par mjeseci zaredom“, navodi se u dopisu radnika, koji iz straha od odmazde nisu smjeli govoriti imenom i prezimenom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79