Kraj prevarama: Neprijavljivanje radnika u Republici Srpskoj će biti krivično djelo

Inspektori u Republici Srpskoj (RS) u narednom periodu će moći podnijeti i krivične prijave ukoliko zateknu neprijavljenog radnika, predviđeno je Nacrtom zakona o inspekcijama RS-a.

Entitetska ministarica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić je istakla da novi zakon predviđa da neprijavljivanje radnika, odnosno rad “na crno”, ubuduće bude krivično djelo i inspektori su dužni da takav slučaj odmah prijave nadležnom tužilaštvu.

Naglasila je da je radnik na prvom mjestu te da je cilj novih zakonskih rješenja da “izađe iz sive zone rada”, prenosi Fena.

Većina poslodavaca koji rade dobro, nosi etiketu zbog loših – istakla je Rešić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U zakonu postoje brojne druge novine, kao što su obavezna i zakonom propisana koordinacija između općinskih i republičkih inspekcija.

Mora se, kaže, zaustaviti praksa da određena regija ima pet saobraćajnih, a nijednog inspektora rada.

Svaka regija mora imati i veterinarskog i sanitarnog i inspektora rada – dodala je Rešić.

U novom zakonu je i prvi put “malim” privrednicima dat rok da ako imaju mali prekršaj to otklone, a da se ne kažnjavaju odmah.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments