Krajinović: Temperature će rasti do 39 stepeni; Dr. Bera savjetuje kako se hraniti, koliko tečnosti uzimati

 

U Bosni i Hercegovini u narednih nekoliko dana očekuje se izrazito toplo vrijeme.

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju i ponedjeljak može pasti malo kiše, ali će padavine biti lokalnog karaktera.

– To su pljuskovi praćeni grljavinom i oni će biti kratkotrajni. Međutim, ono na šta građani trebaju obratiti pažnju su vrlo visoke temperature u narednim danima i vrlo visok UV indeks, pa su kolege za sineoptiku i izdale narandžasto upozorenje koje se odnosi na period od 21. do 25. juna od 12 do 17 sati – istakao je Krajinović.

Očekivane vrijednosti temperatura zraka dostizat će i 39 stepeni Celzijusa, što je, kako navodi Krajinović, približno rekordnim vrijednostima za ovaj mjesec.

– Treba napomenuti da se rekordne vrijednosti u BiH za juni kreću od 36 do 41 stepen Celzijusa. Dakle, one su očekivane, ali su blizu ekstremnim, odnosno rekordnim vrijednostima za šesti mjesec u godini. Zbog toga upozorenja treba shvatiti ozbiljno – istakao je Krajinović.

No, visoke temperature neće vladati samo u našoj zemlji. Naime, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, za veći dio Evrope aktivan je meteoalarm.

– Primjera radi, za danas je u Poljskoj aktivan crveni meteoalarm, kada su u pitanju ekstremno visoke temperature zraka. No, i sutra veći dio Evrope pod žutim je i narandžastim meteoalarmom – naveo je Krajinović te dodao da će se ovakve vremenske prilike zadržati skoro do kraja naredne sedmice.

Danas su ljekari u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo najviše intervenisali zbog kolapsa građana, ali i trovanja, uglavnom hranom koja se, kako nam je kazao prim. dr. Tihomir Bera, dežurni ljekar, neadekvatno čuva u kući.

– Savjetovao bih sve, a posebno hronične bolesnike da u narednim danima ne izlaze vani od 10 do 17 sati bez prijeke potrebe i da redovno uzimaju propisanu terapiju. Onima koji rade na građevini preporuka da uzimaju dovoljno tečnosti, kao i svi ostali, najbolje obične vode. Koliko je nekome potrebno tečnosti organizam će sam odrediti. Što se tiče hrane, lagana sezonska hrana puna voća i povrća. Lagane supe i čorbe, svježe salate od povrća i voća, piletina i riba. Za one koji tokom dana moraju izaći savjetujem da nose slojevitu odjeću od prirodnih materijala (pamuk, lan), da glavu zaštite kačketom ili šeširom, oči sunčanim naočalama, obavezno ponesu flašu vode i izložene dijelove tijela, poput lica i ruku, namažu zaštitnom kremom sa odgovarajućim faktorom protiv UV zračenja – naglasio je Bera za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79