Krajinović: Temperaturni rekord u Tuzli iznosio 40,7°C

Kada je upitanju Grad Tuzla, do kraja mjeseca jula očekuju nas temperature koje su normalne za ovo doba godine – suho i uglavnom stabilno vrijeme. Osvježenje u vidu nešto nižih temperatura i lokalnih pljuskova možemo očekivat iduće sedmice, najavio je u programu RTV7 Tuzla Bakir Krajinović, meteorolog iz FHMZ BiH.

Kada su upitanju visoke temperature, za sada u Tuzli nije oboren temepraturni rekord iz 2007. godine, kada je 25. juna te godine izmjerena temepratura iznosila 37,2 stepena a 22. jula čak 40,7 stepeni celzijevih, istakao je Krajinović.

On upozorava da je Tuzla jedan od najrizičnih gradova kada su upitanju lokalne vremenske nepogode u vidu grmljavinskog nevremena praćenim gradom, koje obično dolaze nakon izrazito visokih temperatura i toplog vremena kakvom sada svjedočimo. Napominje da je u Tuzli znalo pasti i 78 litara kiše za jedan dan što se dogodilo u julu 1997. godine.

Meteorolog Krajinović je apelovao na građane da podatke o vremenu, temperaturama i upozorenjima prate na stranici FHMZ, jer te podatke obrađuju i plasiraju javnosti stručnjaci.

Detaljnu prognozu vremena donosimo u video prilogu:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79