Krajiški rob ponovo nestao

Tužna sudbina Rasima Ćufurovića (37) iz Velike Kladuše, koji je, u potrazi za poslom, završio kao rob na imanju u Draganiću kod Karlovca, zgrozila je region, pa i svjetsku javnost. Danas, dvije godine poslije, niko od Rasimove bliže rodbine ne zna gdje se on nalazi, a pojavile su se sumnje da je ponovo završio među Romima u Karlovcu.

– Dobili smo broj mobilnog telefona na koji ga možemo nazvati, ali se na taj broj javlja neki drugi muškarac. Znamo da se, nakon Karlovca, liječio i u Rijeci. Čuli smo da je od jednog Roma iz Karlovca tražio da ga izvede iz bolnice i da se kod njega nalazi, ali nikakve više informacije nemamo – kazao nam je Rasimov brat Zlatko Mandić.

Poznato mu je da Rasim živi od socijalne pomoći koja mu se isplaćuje u Karlovcu, ali nije siguran je li Centar za socijalni rad upoznat o tome šta se trenutno dešava s njegovim bratom.

Inače, jezivi slučaj robovlasništva, za šta je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmero članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Općinskog suda u Karlovcu potvrđeno nam je da suđenje još nije počelo.

– U vezi s Vašim upitom o predmetu Rasima Ćufurovića, spis je proslijeđen vanraspravnom vijeću Općinskog suda u Karlovcu radi donošenja odluke o mjerama opreza koje su određene prema okrivljenicima. Nakon pravomoćnosti donesene odluke vanraspravnog vijeća, predmet će biti u fazi određivanja glavne rasprave – navela je u odgovoru za “Dnevni avaz” sutkinja Općinskog suda u Karlovcu Blaženka Lugar-Vladić, kojoj je dodijeljen spis u ovom predmetu.

Imanje u Draganiću kod Karlovca - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na optuženičkoj klupi trebali bi se naći članovi porodice Velić, otac Petar i njegovi sinovi Dražen, Ivan i Igor, te osobe inicijala T. V., M. J., R. N. i J. A. Svi se oni brane sa slobode.

Porodica iz pakla pred tužiocem se branila šutnjom, ali su u potpunosti negirali da su počinili krivično djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Riječ je o trgovini ljudima, protupravnom oduzimanju slobode i nanošenju teških povreda.

Ljekari su ostali šokirani povredama i stanjem u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju se počelo odmotavati. Zadobio je višestruke udarce po tijelu, prijelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja čeljust pa je morao na operaciju. Na leđima je imao rane koje su, kako je rekao, nastale kad je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke. Noktiju nije imao, otpali su mu, jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina, mokrio je krv.  Zbog toga je izgubio 30 kilograma. Kad su ga ljekari oporavili, smješten je u sklonište za žrtve trgovine ljudima.

Ćufurović je u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao na njihovo imanje u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Pobjegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je preminuo od povreda koje su mu nanijeli kad su ga teško pretukli. Bacili su ga u grabu iza imanja, iz koje je Rasim ispuzao i došao do komšija, koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opću bolnicu.

Evo šta stručnjaci kažu kako zaustaviti ODLAZAK iz BiH!

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79