Krajnje je vrijeme za zatvaranje deponije Uborak

Aktivisti građanske inicijative “Jer nas se tiče”, zajedno sa ostalim zabrinutim građanima sjevernih mostarskih naselja danas su organizovala protestnu šetnju pod sloganom “Koracima za sutra bez otpada” kako bi skrenula pažnju na gorući problem deponije Uborak.

Oni su ponovili svoje zahtjeve upućene vlastima Grada Mostara, a to su zatvaranje deponije, obavezna sveobuhvatna sanacija deponije, određivanje nove lokacije koja je u skladu sa savremenim ekološkim standardima.

Predstavnik Inicijative. Edhem Čustović je naglasio da bi udovoljavanje ovim zahtjevima značilo konačno opredjeljenje Grada Mostara ka zaštiti njegovih građana i građanki i prestanak ugnjetavanja aktivista Inicijative i gušenja njihove borbe.

“Mi koji živimo u neposrednoj blizini deponije Uborak svjedoci smo njenog štetnog djelovanja na naš okoliš, zdravlje i ukupni kvalitet života. Mi dižemo glas protiv dugogodišnjeg ignorisanja gorućeg problema Grada Mostara i smatramo da građani Mostara zaslužuju bolje”, kazao je Ćustović.

Učesnici protestne šetnje su nosili transparente, i plakate, te uzvikivali slogane koji su naglašavali važnost poduzimanja konkretnih koraka za hitno rješenje problema.

“Danas su se građani ujedini kroz simboličan slogan ‘Koraci za Sutra bez otpada’ i ova današnja protestna šetnja služi kao dirljiv podsjetnik da su građani spremni preuzeti stvari u svoje ruke kada je u pitanju zaštita okoliša i osiguranje bolje budućnosti za generacije koje dolaze”, poručili su iz Inicijative “Jer nas se tiče”.

Oni su pozvali vlasti Grada Mostara da poduzmu konkretne korake u rješavanju problema deponije Uborak, te poručili da je današnja protestna šetnja kolektivna molba za bolje sutra, gdje je dobrobit svih stanovnika na prvom mjestu.

Podsjećamo da su aktivisti građanske inicijative “Jer nas se tiče” krajem jula 2023. godine podigli krivične prijave protiv direktora JP “Deponija” d.o.o. Mirhada Grebovića, gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića, predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića i ostalih odgovornih osoba zbog izbijanja požara koji se nedavno dogodio na deponiji Uborak i zbog odlaganja otpada na plohu koja je zatvorena i koja je trebala biti sanirana.

To je, kako su naveli i jedan od glavnih razloga organizovanja današnje protestne šetnje, sa koje su poručili da, od borbe neće odustati, dok se problem depnije ne riješi kako treba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79