Kreće izgradnja: Kinezi će finansirati Blok 7!

Nakon odluke većine federalnih parlamentaraca u Predstavničkom domu da podrže izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli donesene 7. marta, na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH ova odluka je potvrđena.

Izgradnju Bloka 7 tuzlanske termoelektrane od 450 MW zagovornici odluke najavljuju kao projekat od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost Federacije, odnosno BiH, a Tuzlacima omogućiti čistiji zrak budući da podrazumijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su uoči februarskog zasjedanja Predstavničkog doma apelirali da bi garancija Federacije za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Projekat je vrijedan više od milijardu i 200 miliona maraka, a vraćanje kineskog kredita od oko 614 miliona eura planirano je na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79