Kredit na kredit: Dodik i njegovi satrapi proteklih godina toliko zadužili RS da će rata biti milijardu maraka

Prema podacima Ministarstva finansija RS-a, manji, ali bolji entitet ima 52 odsto učešća duga u bruto domaćem proizvodu, što je dvostruko više u odnosu na FBiH, koja ima 26 odsto. Ukupni dug RS-a iznosi 5,5 milijardi KM – na spoljnji dug se odnosi oko 3,6 milijardi KM, dok je unutrašnji dug oko 2,3 milijarde maraka.

Svaka druga marka

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Jelena Trivić upozorava na to da će se ukupan dug Republike Srpske tek povećavati i da je već u ovom trenutku on dva puta veći od duga Federacije BiH, koja ima dvostruko više stanovnika i dvostruko veći BDP u odnosu na RS.

– To su poražavajući podaci. Vlada RS-a nema nikakvu ideju i smisao kako da se izbori s problemom duga. Jedini način za zadovoljenje potreba jesu zaduživanja i tek će da bude problem od 2022. godine kada ti raniji dugovi dospijevaju na naplatu i kada će rate kredita iznositi više od milijardu maraka iz budžeta, što je svaka druga marka redovnih budžetskih prihoda, kaže Trivić.

Ona dodaje da bez oživljene privredne aktivnosti neće biti rasta BDP-a, a samim tim će i nivo zaduženosti BiH, u ovom slučaju Republike Srpske, biti sve veći. Svaki manji poremećaj na tržištu direktno utiče na stanje zaduženosti, prenosi Oslobođenje.

– Republika Srpska se ne nalazi pred bankrotom, ali je u veoma teškoj situaciji. To je kao da čovjek pliva i ima dva tega na nogama. On i dalje pliva, ali ne pliva dovoljno brzo koliko bi plivao da nema tih tegova. I to je osnovni problem duga – on zaustavlja ekonomski napredak koji bi stanovništvo trebalo da osjeti i zbog toga smo u situaciji u kojoj jesmo, ističe Trivić.

Ekonomista Zoran Pavlović dodaje da prilikom obračunavanja ukupnog duga u obzir nije uzeto dugovanje zdravstvenog sektora koje iznosi milijardu maraka, kao ni više od milijardu maraka dugovanja vezanih za eskrou račun. Na taj način ni Vladin prikaz da je BDP 53,24 posto, ustvari, nije realan.

– Da li baš treba da se zadužujemo za one stvari koje nisu u fokusu brige za građane, a to je u ovom slučaju zdravstveni sistem, a u ekonomiji koja je potpuno zapostavljena ništa i ne govorimo? Kada to sve pogledamo, zaista mislim da dalje zaduženje ne bi trebalo biti odobreno od ijedne institucije u RS-u. Moramo tražiti izvore ušteda, dakle smanjenje potrošnje i tražiti mogućnosti za povećanje BDP-a, dodaje Pavlović.

Na pola puta

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović kaže da Srpsku ove sedmice očekuju novi pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom. Ona je istakla da je juče s predstavnicima MMF-a razgovarao i premijer Radovan Višković i dodala kako bi “određeni problemi” uskoro trebali biti eliminisani.

– Očekujemo pregovore ove sedmice. Postoje primjedbe na nešto što MMF traži da se odradi, nama nije prihvatljivo. Nadam se da ćemo da se nađemo na pola puta. Aranžmanom je predviđeno da 33 odsto od ukupnog iznosa pripada RS-u. Prioritet Vlade u narednoj godini biće investicije koje su planirane u duplo većem iznosu nego u 2020. godini, istakla je Vidović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79