“Kreka” još nije umrla a kad će, ne znamo

Na našu e-mail adresu je stiglo jedno reagovanje/osvrt na aktuelnu situaciju u Rudnika „Kreka“. Ime autora je poznato redakciji, a stavovi izraženi u dostavljenom tekstu su autorovi i ne moraju odražavati uredničku politiku ovog portala, piše portal Tuzlainfo.

U tekstu se navodi:

U energetskom sektoru F BiH, svjedoci smo ovih dana, vlada potpuni haos. Kako prenose mediji, na depou TE Tuzla rezerve lignitskog uglja su svedene na dvodnevni ili trodnvni nivo a u plinskom sektoru, sigurno snabdijevanje plinom je pod znakom pitanja.

U „Krekinim“ rudnicima, niti se radi niti se štrajkuje. U „BH Gasu“ pljušte ostavke, smjene, optužbe za korupciju itd.

Poznavaoce prilika, ovakvo stanje ne iznenađuje. Fedrealna vlada u tehničkom mandatu na čelu sa premijerom iz SDA-ove tvornice i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čelu sa mlađahnim, nestručnim, nesposobnim i još nešto, ministrom koji vjerno slijedi vođu SBB-a s namjerom da ga u svim segmentima zamijeni, doveli su sektor energije, bukvalno, na sami rub propsti.

Svjesni dubine krize koja može rezultirati prekidom u snabdijevanju građana i privrede el.energijom ali i plinom, sa ne sagledivim posljedicama, Vlade FBiH je zakazala vanrednu i hitnu tematsku sjednicu.

Bivši direktor „BH Gasa“, smijenjeni ili u ostvaci, ko će znati šta je, optužuje Premijera i Ministra u FMERI za korupaciju gdje se spominje mito sa cifrom koja ima šest nula. Dali je u pitanju nova ujdurma na personalnom ili stranačkom nivou ili se iza svega krije pljačka milenijskih razmjera u nadasve perspektivnom plinskom biznisu, još se ne zna, jer se ni sigurnosne službe a ni prvaosuđe ne oglašavaju.

Da bi ublažili posljedice svog nestručnog upravljanja i rukovođenja rudnicima ali i naslijeđenog stanja koje su im ostavili predhodnici iz iste političke kuhinje, da bi koliko toliko poboljšali katstrofalno stanje na depou TE Tuzla, uprava JP EPBiH je donijela, vrlo maštovitu odluku da se u roku od sedam dana sa Hamovićevim EFT RiT „Stanari“ u pregovaračkom postupku dogovori isporuku uglja za TE Tuzla u vrijednosti od 11.344.000,00 KM.

Da im mašte ne nedostaje, po „Krekinim“ kuloarima se priča o mogućem novom aranžmanu sa privatnim proizvođačem uglja, čak iz Sanskog Mosta. Da se potsjetimo…koncesiju na eksplotaciju uglja u Sanskom Mostau ima vlasnik jedne poznate firme iz Posušja koja se bavi prodajom građevinskih i rudarskih mašinaima i koja je sa JP EP BiH u dugogodišnjoj tajnoj ljubav koju kriju od javnosti uz pomoć jednog posrednika.

Očigledno je da se mimo pravila i zakona, podmuklo vrši tiha privatizacija JP EPBiH. Na početku tok procesa su rudnici koji se lagano dovode u stanje bezvrijednosti. Rudnici u državnom vlasništvu u rukama političkih stranaka i njihovih agenata na terenu polako klize u privatne ruke. Upošte me nebi iznenadilo da jednog dana rudnik „Kreka“ postene „Kreka-kopex“ ili nešto slično. Oni koji su uključeni u taj proces neće otići praznih ruku jer će od nekog vlasnika nekog „kopexa“ biti bogato nagrađeni. Znajući s kojom maštom raspolažu i kakve pipke imaju to neće biti samo jednokratna nagrada. Ono što je začuđujuće i što je potpuno suprotno od normalnog, iza svega stoje kadrovi političke stranke čiji predsjednik, tvrdi da su državotvorna stranka.

Šta će biti sa radnicima „Kreke“ i ne samo „Kreke“? Vladajuća struktura koja vlada već skoro 30 godina, kako se čini, namjenila im je „latinoamerički scenario“ gdje će siromašni radnici raditi za milostinju.

Naravno, taj problem i njegove socijalne posljedice ili bolje rečeno krizu, sa radnicima koji se upućuju „na prekid rada“, vlast iz Sarajeva i menadžment JPEPBiH , će prebaciti u dvorište Vlade TK. Da preduhitre tu namjeru, prvi puta u poslijeratnoj historiji Vlada TK je upravi JP postavila konkretno i jasno pitanje šta namjeravaju sa privrednim subjektima i objektima na prostoru TK i u tom kontekstu šta sa „viškom“ radnika?

Dok Vlada TK čeka odgovor i priprema svoj, pod „Krekinim“ krovovima direktor i prokurista sa jedne strane i sa jednim zadatkom, sjede naspram oslabljenog Sindikata sa sasvim suprotnim zadatkom. Dok ovi prvi mute vodu, lažu, varaju i optužuju radnike za nerad, ovi drugi ojađeni i preplašeni za svoju egzistenciju, bi da rade i da sa Dubrava daju proizvodnju. Ta „radoznalost i ljubopitljivost“ Vlade TK , federalnu vladajuću političku strukturu, prije svega SDA-ovsku čini nervoznom i jako je ljuti da već sada rovare u namjeri da naprave novu skupštinsku večinu, prekinu ili uspore reformske procese, sruše Vladu TK i u TK naprave novi potpuno nerazumni politički nered a sve na teret i račun privrede i građana TK.

Kako ovo treba završiti?

Po pravilu, problem treba rješiti tamo gdje je i nastao, u upravi i rukovodstvu JP EPBiH koja je svojim rezultatima pokazala svoje (ne)znanje i (ne) sposobnost. Boljitak može donijeti samo novo rukovodstvo sa novim idejama u novoj organizaciji koja nema vodeći i zavisni dio preduzeća već čvrsto povezene proizvodne cjeline čiji je konačni proizvod el.energija ili bolje rečeno „Rudnik i TE Tuzla“ i „Rudnici i TE Srednja Bosna“

Rudari moraju, prvi puta nakon „Husnske bune“, pokazati svoju istinsko i čvrsto jedinstvo i solidarnost. Protiv sebe imaju modernog reinkarniranog „Dimitrija Grudića“ odlučnog u svojoj nečasnoj namjeri.

O cijeni uglja koja se nije mijenjala od 2012. godine u odnosu na cijene svih ulaznih komponenti uključujući cijenu el.energije za rudnike, treba konačno progovoriti. Da bi se to desilo direktori rudnika moraju skupiti hrabrosti i pred upravom JP EPBiH progutati vodu koju već godinam drže u ustima. Ako sve to znamo onda nam je sasvim jasno da je prevara zvana dokapitlizacija rudnika, o kojoj pričaju i u prsa se busaju u upravi JP EPBiH, izvršena novcem rudara.

Za nove ljude, novu organizaciju, nove i pravednije odnose unutar JP EPBiH treba uporna i žestoka borba udruženh snaga uprave rudnika i sindikata rudara na jednoj strani protiv otuđenog parazitskog centra političke moći u Sarajevu. Na svojoj strani rudari imaju naklonost i široku podršku javnost ali i većine političkih subjekata u TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79