Kriminal u Islamskoj zajednici BiH u Australiji: Raspisana potjernica za blagajnikom Sifetom Omerovićem

Nakon što je uhapšen muftija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u Australiji Jasmin ef. Bekrić, pojavila se informacija o umiješanosti u finansijski kriminal još jedne osobe. Riječ je o Sifetu Omeroviću, članu Mešihata IZ Australije.

Kako navode naši izvori iz bosanskohercegovačke dijaspore u Australiji, Omerović je bio blagajnik Islamske zajednice u Brisbaneu i član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Na našu žalost, danas na sastanku sa policijom koji su imali predstavnici Grupe za istinu i pravdu, ostali smo šokirani viješću da je za blagajnikom takozvanog mešihata i bivšim hodžom u Brisbane zajednici, Sifetom Omerovićem, raspisana potjernica zbog umiješanosti u finansijski kriminal, napisao je na svom profilu član ove Grupe Hasan Alijagić i dodao da se ova optužnica sastoji od šest tačaka.

Inače, Alijagić već godinama u ime Grupe za istinu i pravdu šalje dokaze o kriminalu u Rijaset i prema reisu-l-ulemi Kavazoviću.

– Koliko god su oni krivi za ovu sramotu, toliko odgovornost snose i pojedinci koji vode institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a koji su već više godina upozoravani o kriminalu takozvanog Mešihata i njegovih članova, naglasio je Hasan Alijagić.

Podsjećamo, Jasmin ef. Bekrić je optužen da je zloupotrijebio sredstva koja su bila namijenjena u dobrotvorne svrhe u zapadnom dijelu Sydneyja, a svemu je prethodila policijska istraga. Sumnja se da je uhapšeni još od 2009. godine pronevjerio humanitarna sredstva u iznosu od oko 100.000 australijskih dolara i lažno prijavljivao informacije Fair Tradingu. On je ubrzo i pušten uz kauciju da se brani sa slobode.

Oglasili su se i iz Islamske zajednice u BiH, kazavši kako prihvataju pismenu ostavku ef. Bekrića na mjesto imama u Smithdield džamiji te da je suspendovan sa pozicije imama sve do okončanja sudskog procesa, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79