Kriminal u Zenici: Hotel Zenica zatvoren, 12 godina radi ilegalno?

Crna-hronika.info u posjedu je audio snimka Fuada Omerčevića, kantonalnog turističko-ugostiteljskog inspektora, koji je danas izvršio rješenja o zabrani izvršavanja djelatnosti u Hotelu Zenica.

To je ustvari zabrana djelatnosti zbog nelegalnog rada. Hotel je od 2008. do 2016. godine pod nazivom Džananović d.o.o., a od 2016. do 2020. pod nazivom Džananović transport d.o.o. vršio nelegalan rad, tvrdi inspektor, a prenosi Crna Hronika.

,,Oni ostvaruju od 2 do 3 miliona maraka prometa u ugostiteljskoj djelatnosti, pa se trenutno istražuje i utaja poreza. Ovo je prvo izvršenje rješenja, a ukoliko poslodavac ne obustavi rad hotela, slijedi pečaćenje objekta. U roku od 20 dana poslodavac mora da zatvori hotel. Oni praktično posluju po upisu u sudski registar, kao smještajni objekat. Oni bi trebali da imaju i druge dozvole, za šta ne postoje ni podneseni zahtjevi prema nadležnim organima”, tvrdi inspektor Omerčević.

Kako je moguće da hotel radi 12 godina i prima najviše zvanice, a radi nelegalno?

U Hotelu Zenica su godinama unazad odmarali i reprezentativci mnogih selekcija koje su nastupale na Bilinom Polju, hotel je bio i jedan od karantena u kantonu, te se postavlja pitanje kako je hotel koji nema dozvole uspio da se nađe na listi onih obavljaju tu djelatnost.

,,Ja sam znao da hotel ne radi legalno još 2013. godine, kada sam sugerisao na iste stvari. Meni se pokušao namontirati proces za mito i korupciju, ali sam ja profesionalno svoj posao obavljao i dokazao da ne postoje dokazi za to”, dodaje inspektor.

Da bi dozvola bila donesena vlasnik objekta treba da dobije dozvole kako od gradskih, tako i kantonalnih i federalnih institucija. Postupak je započet još sredinom februara, a ispektor naglašava kako ima objašnjenje zašto do sada nije podnijet postupak da se dobiju potrebne dozvole.

,,Vlasnik objekta nije do sada podnio nikakav zahtjev za dobijanje dozvola jer ne želi da aminuje da je 12 godina radio na crno”, dodaje ispektor.

Da je riječ o političkom obračunu u Zenici potvrđuje i inspektor Omerčević.

,,Ovdje je apsolutno politika upetljana. Moje rješenje je dva puta kantonalno ministarstvo privrede poništilo. Nikakve veze nema poništenje kantonalnog ministarstva i izvršenje moje mjere, jer mjera inspektora se izvršava bez obzira da li se stranka žali.

Promet hotela potencijalno u ovom periodu je preko 30 miliona maraka, a na ukupnu firmu od 2008. do 2020. godine promet je oko 500 miliona maraka”, završava inspektor.

Džananović Salko nije htio dati pare za kampanju od onih pola miliona koliko je dobio za karanten, SDA reaguje ekspresno zabranjuje rad hotelu Zenica.. Priča je nevjerovatna a ona glasi: Od 2008 godine Hotel Zenica radi bez dozvole, jedini papir koji ima je upis u sudski registar… Kako je moguće da je hotel bez dozvole primao strane elitne goste ?? Kako je moguće da je Federacija dala pola miliona hotelu Zenica za karanten, a isti nemaju dozvole za rad što automatski znači da nije plaćao porez.. Za 12 godina imao je prometa oko 500 miliona marke nije platio poreza.. Poslušajte inspektora Fuada Omerčevića koji je danas donio odluku o izvršenju rješenja o prekidu rada djelatnosti u Hotelu Zenica..

Gepostet von Salyven Oneel am Freitag, 3. Juli 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79