Kriminalac propjevao i otkrio šokantnu istinu: Arkana je likvidirao Milošević kako ne bi…

Dobrosav Gavrić (44), jedan od izvršitelja likvidacije Željka Ražnatovića Arkana, zloglasnog srpskog kriminalca i zapovjednika Srpske dragovoljačke garde nalazi se u elitnom, dobro čuvanom zatvoru u južnoafričkom gradu Cape Townu.

U Srbiji je dobio 35 godina zbog Arkanove likvidacije.

U zatvoru je od 2011. zbog likvidacije Cyrila Beekae, jednog od glavnih šefova južnoafričkog podzemlja u čiju se organizaciju infiltrirao kao tjelohranitelj. Gavrić već sedam godina čeka odluku južnoafričke vlade o dojivanju statusa izbjeglice jer se boji izručenja Srbiji gdje će ga, tvrdi, likvidirati Arkanovi osvetnici, pišu srpski mediji.

Milošević je jedini imao motiv i moć

Prije dva mjeseca odbijen mu je zahtjev za azilom jer je osuđen za ‘tešku likvidaciju počinjenu zbog novca’, no dobio je šansu za reviziju izbjegličkog statusa i pravo da se obrati žalbenom odboru za izbjeglice.

U svom zahtjevu za azil progovorio je o Arkanovoj likvidaciji i utvrdio da ga on nije likvidirao i da je jedina osoba u Srbiji koja je imala sredstva, moć i motiv za tu likvidaciju tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević. On se, kaže, bojao Arkanove samovolje i nije ga mogao kontrolirati, a strahovao je i da bi mogao biti nezgodan svjedok protiv njega u Haagu.

– Jedina osoba koja je imala moć i motiv da likvidira čovjeka poput Arkana bio je Milošević. On je bio poznat po tome što je bio spreman i sposoban likvidirati svoje protivnike. Do 2000. godine snage NATO-a tražile su Miloševića i istraživani su zločini počinjeni tijekom njegovog mandata. Tada se očekivalo da će biti prihvaćena optužnica Međunarodnog kaznenog suda protiv Miloševića za ratni zločin. To je povećalo pritisak na Miloševića. Za istragu je bio potreban svjedok visokog profila, koji bi iz prve ruke mogao svjedočiti o Miloševićevom znanju i odobravanju zločina počinjenih tijekom rata. U tom pogledu, Arkan je bio očigledan izbor. Iz tog razloga je vjerojatno da je Milošević naredio likvidaciju Arkana, u pokušaju da sakrije svoja kriminalna djela – naveo je u Gavrić u zahtjevu za dobivanje političkog azila.

Lično je svjedočio vezi na hrvatskom ratištu

Svoje je tvrdnje potkrijepio izjavom da je „lično bio svjedok bliskih veza Arkana i Miloševića dok je bio na ratištu u Hrvatskoj”.

Gavrić tvrdi i da nije poznavao Arkana i da nije imao nikakav motiv da ga likvidira. Ističe da je te večeri, 15. januara 2000, došao u beogradski hotel „Interkontinental” da se nađe s društvom i da je to bilo „jedino pristojno mjesto za izlazak”. Naveo je da nije bio naoružan i „da je vidio Arkana, ali da nije obraćao pažnju na njega”. Čuo je pucnje i krenuo je prema izlazu, ali ga je pogodio zalutali metak, koji mu je probio kičmu zbog čega sada hoda na štakama i šepa.

Opisao je prve tri godine provedene u samici zbog sigurnosti, kako ga ne bi likvidirao neko od Arkanovih suradnika.

– Poslije pritvora provedenog u beogradskom Centralnom zatvoru, vratio sam se u Loznicu, gdje sam radio za oca. Međutim, porodica i ja nismo bili sigurni. Loznica je mali grad i često su me upozoravali da izbjegavam neka mjesta, jer su me tamo čekali opasni ljudi. Dobivao sam anonimne prijetnje i stalno su me čuvali, a na suđenje me uvijek pratilo šest-sedam prijatelja – ustvrdio je Gavrić u molbi za status izbjeglice.

U svojoj molbi za azil Gavrić je istakao da je bio policajac, kao i da je surađivao sa specijalnim policijskim snagama. Naveo je da je bio raspoređen u Jedinicu za sprečavanje kriminala u Srbiji, koja je bila zadužena da kontrolira mase i pruža posebnu zaštitu. Istakao je da nije bio član nijedne političke partije, zbog čega mu je afrički sud i osporio razlog za traženje političkog azila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79