Kriminalci novcem od šverca kupovali bitkoine, hotele, skupa auta…

Kriminalci novcem od šverca kupovali bitkoine, hotele, skupa auta…


Tužilaštvo je saslušanjem istražitelja SIPA dokazivalo koja imena su na aplikaciji koristili članovi Matkovićeve grupe

Saslušanjem inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Suada Hasanovića jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Milanu Matkoviću, Saši Ratkoviću, Draganu Supiću, Tomislavu Vidakoviću, Vladici Rakiću, Vasiliju Stjepiću, Mitru Blagojeviću, Miroslavu Čaliji, te Draženu Šinikoviću, koji se terete za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u BiH, ali i zemlje regiona i Evropske unije.

Psovke

Hasanović, koji je bio član istražnog tima, na prethodnom ročištu je izjavio da su istražitelji identificirali 35 JID-a Anom aplikacije (komunikacija osumnjičenih, op. a) i 50 JID-a aplikacije Sky. On je jučer, na prijedlog državnog tužitelja Igora Dubaka, prezentirao niz komunikacija iz pomenutih aplikacija kojima Tužilaštvo BiH dokazuje da su Ratković i Supić na Skyu koristili imena Lepi, odnosno Kodeks piše Oslobođenje

Agent SIPA-e o narkogrupi Milana Matkovića: Toliko su bili sigurni u SKY da su tamo otkrili svoja brojna krivična djela

Prezentiran je i početak komunikacije na ovoj aplikaciji, kao i niz poruka kojima se, kako kaže tužilac, dokazuje da su Matković i Ratković međusobno komunicirali, slali jedan drugom lične fotografije…

Hasanović je pročitao i poruku u kojoj Ratković psuje, jer shvata da su on i ostali otkriveni, te je pomenuo hapšenja “distributera velikih mreža u EU”. Dodao je da je Supić preuzeo kriptovani telefon od Matkovića, koji je nakon 2020. godine kupio sebi novi.

Matković je u jednom momentu rekao da svjedok govori neistine, na šta ga je upozorio predsjedavajući Vijeća sudija Miroslav Janjić, kazavši da je bolje da se održi red u sudnici.

Na jučerašnjem ročištu je rečeno i to da optuženi Blagojević i Šiniković, u zamjenu za izlazak na slobodu, nude jemstvo, odnosno vrijedne nekretnine, koje će biti garant da neće prekršiti mjere niti pobjeći iz BiH. Odluku o tome Sud će donijeti u zakonskom roku.

Matković je, podsjetimo, u žižu javnosti dospio i sredinom januara ove godine, kada je u zatvoru u Vojkovićima, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu zbog navodnih pritisaka koje on i ostali pripadnici njegove grupe trpe u zatvoru. Uhapšen je u julu prošle godine, u akciji pripadnika SIPA, a riječ je o jednom od najtraženijih narkodilera na Balkanu koji je već osuđivan za različita krivična djela. Matković i ekipa se, osim za organizovani kriminal, terete za šverc narkotika, krivotvorenje isprave, pranje novca te planiranje ubistva.
Ulaganja

Grupa je, prema tvrdnji Tužilaštva, djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske, Njemačke, a razotkrivena je nakon dešifrovanja podataka iz aplikacija Sky i Anom. Novac stečen od prodaje droge su ulagali u kupovinu elektronskog novca bitkoin, a naknadno su kupovali nekretnine, skupocjena vozila, satove, hotele…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija