Kriminalci u zatvoru imaju TV, novine a mogu zaraditi i do 300KM mjesečno

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u zatvorima razgovarali smo s direktorom KPZ Vojkovići Sinišom Perkovićem i advokatom Omarom Mehmedbašićem.

Direktora KPZ-a Vojkovići pitali smo koliko često zatvorenici imaju priliku da se informišu i na koji sve način.

Većina njih ima televiziju. Imaju sve kanale od sporta, vijesti… Imaju dnevne novine na svakom bloku. Oni su potpuno informisani o svemu što se događa napolju. U zajedničkoj sobi ima televizor, a pojedina zatvorena i pritvorena lica koja koriste određene pogodnosti, sve zavisi u kom se bloku nalaze, ali većina ima televiziju – odgovara on za Faktor

Pojasnio nam je i koje sve pogodnosti radnog angažovanja zatvorenici imaju u Vojkovićima.

Svaki zatvor na svijetu ima radni angažman, pa i ovaj. Imamo sekcije, drvorezačku, origami, novinarsku i šivenje. Od radnog angažmana imamo vešeraj i sad smo u fazi pravljenja jedne radionice za preradu drveta – kazao je Perković.

Prema zakonu, pojašnjava on dalje, oni mogu najviše da zarade mjesečno trećinu prosječne plaće što iznosi blizu 300 KM.

Zamolili smo Perkovića i da nam pojasni kako funkcioniše član Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera koji se odnosi na nastavak radnog odnosa sa prijašnjim poslodavcem.

Ovaj član predviđa da zatvorenik koji na izdržavanju kazne zatvora treba da provede do tri mjeseca, a koji je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u preduzeću u kojem je do tada radio, ako se zatvorenik i preduzeće s tim saglasi i ako je to izvodljivo s obzirom na udaljenost preduzeća.

– Ovo je zatvor zatvorenog tipa i ovdje su presuđene osobe sa puno većom kaznom od tri mjeseca. To može vjerovatno u nekom drugom zatvoru, u nekom lakšem zatvoru, ukoliko je imao saobraćajku ili neki lakši prekršaj – naveo je direktor KPZ-a Vojkovići.

Mehmedbašić nam pojašnjava kako zatvorenik može tražiti dopust da ide na posao.

– Postoji i ta mogućnos u dogovoru s KPZ-om gdje zatvorenik ide na posao – kazao je on.

On nam navodi kako zatvorenici imaju pravo na jednu posjetu sedmično, dok se s advokatima mogu sastajati svaki dan.

Odgovorio nam je i na pitanje na koji način zarađeni novac zatvorenici mogu potrošiti te postoji li ograničenje iznosa koji mogu imati kod sebe.

– Na kantinu. Male su to plaće. A nema ograničenja koliko novca oni mogu imati kod sebe u zatvoru. Koliko im pošalju. Nije ni to puno – naveo je on

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79