Kriminalcima u zatvoru se plaćaju i lijekovu u iznosu od 2 miliona KM!

Federalno ministarstvo pravde od kraja 2019. godine pa do danas ne može da provede postupak javne nabavke lijekova za potrebe kaznenopopravnih zavoda na području FBiH.

Ovoj vrlo nepovoljnoj situaciji za FBiH, ali i za zatvorenike Ured za reviziju institucija u FBiH posvetio je poseban dio svog izvještaja.
Trogodišnji ugovor

– Postupak javne nabavke lijekova za potrebe KPZ-ova, vrijednosti 2.310.750 KM, s namjerom zaključivanja okvirnog sporazuma na period od tri godine s više ponuđača, pokrenut je u decembru 2019. godine – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su prvenstveno zaprimljene ponude dva ponuđača, ali je postupak poništen zbog nedovoljnog broja ponuđača.

Zbog lijeka Acterma: Zeničanin Zavod zdravstvenog osiguranja prijavio Tužilaštvu i SIPA-i

– Postupak nabavke ponovo je pokrenut u februaru 2020. godine. Ponude su predala ista dva ponuđača, ali je u maju postupak poništen zbog nedostataka u ponudama. U junu 2020. ponovo je pokrenut postupak, primljene su tri ponude, od kojih su dvije ocijenjene prihvatljivima. Nakon provedene procedure evaluacije ugovor je dodijeljen najpovoljnijem ponuđaču.

Nakon uložene žalbe drugog ponuđača, koja se odnosi na nedostatke u ponudi onog odabranog, Ministarstvo je 10. septembra 2020. donijelo rješenje o njenom usvajanju i odluku o izboru žalitelja kao najpovoljnijeg ponuđača. Ali potom je na doneseno rješenje i odluku prvobitno odabrani najpovoljniji ponuđač uložio žalbu. Ured za razmatranje ju je usvojio i cijeli predmet je vraćen Ministarstvu na ponovni postupak – navodi se u izvještaju.

Prema navodima revizora, Ministarstvo je u decembru 2020. ponovo ocjenjivalo ponude, utvrdilo da nema prihvatljivih i donesena je odluka o poništenju postupka.
Dvije kompanije

– Konstatirali smo da je Ministarstvo prihvatalo ponude dobavljača koji ne ispunjavaju sve uvjete utvrđene tenderskom dokumentacijom – naveli su iz Ureda za reviziju institucija.

Kako saznajemo, u postupku nabavke lijekova putem Federalnog ministarstva pravde spore se dvije kompanije “Zefarm” Zenica i MGM Farm Kakanj. Zbog svega navedenog Federalna uprava policije je 19. maja 2020. dostavila prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS, na osnovu koje je formiran predmet.
Jozić: Sve je to organizirana banda

Jozić: KPZ-ovi nabavljaju lijekove

U državni zatvor stiglo 300 osuđenika: Ko je sve prebačen u bh. Alkatraz

Federalni ministar pravde Mato Jozić za „Avaz“ je kazao da se radi o tragediji ove države, u kojoj kompanije diktiraju nabavku lijekova.

– Kompanije su tužakale jedna drugu i na kraju je odlučeno da KPZ-ovi samostalno nabavljaju lijekove. Imam problem samo što hoću raditi, nekom sam zagorčao život, a sve je to organizirana banda. To im je bio cilj, a nemam ja više snage za ovo. Ministarstvo pravde je za mog mandata skoro 8 miliona KM uštedjelo na javnim nabavkama i, naravno, to nekome ne odgovara – poručio je Jozić za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79