Krišo nije sazvala sjednicu VM kako bi se dozvolio ulazak u BiH Palestincima koji su u bliskom srodstvu s bh. državljanima

Predjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) još nije sazvala telefonsku sjednicu na kojoj bi se razmatraio prijedlog Odluke o dopuštanju ulaska u BiH državljanima Palestine koji su u bližem srodstvu sa državljanima BiH.

Zakazivanje sjednice u petak je zatražio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Podsjetimo, bh. vlasti su, uz pomoć Katara, uspjele iz Gaze evakuisati 36 osoba.

Svi se nalaze u Egiptu, a njih 17 je dobilo dozvolu da uđu u BiH. U tom slučaju bi bilo razdvojeno nekoliko porodica.

Roditelji dobili dozvolu da uđu u BiH, njihova maloljetna djeca moraju ostati u Egiptu?!

Doktor medicine, bh. državljanin Ahmed Shehada čije su dvije kćerke Isra i Safa trenutno u Kairu, a koje su također državljanke BiH, apelirao je na bh. vlasti da njegove kćerke ne razdvajaju od unuka koji su stari svega osam, pet i jednu godinu.

„Pratio sam apsolutno svako izmještanje u sve zemlje koji su izvlačili svoje državljane iz Gaze. Prvi put sam ovo čuo da žele rastaviti djecu od majki pod smiješnim izgovorom da djeca nemaju bh. državljanstvo. Ne mogu shvatiti tu količinu nepismenosti i nepoštivanje zakona od strane ministra Nenada Nešića da želi ovo učiniti. Ko bi normalan pomislio da jedna majka koja je već preživjela pakao može ostaviti svoje maloljetno dijete kojem majčino državljanstvo pripada po rođenju“, kazao je doktor Ahmed.

On se trenutno nalazi u Brazilu gdje radi, dok su njegova dvojica sinova još uvijek u Gazi iako i oni imaju državljanstvo BiH, ali zbog velikih bombardiranja nisu bili u mogućnosti doći do Rafe kada je vršena evakuacija bh. državljana.

„Reći ću vam da moje kćerke bez svoje djece neće nigdje. To je apsurd šta se traži od njih. Ispratio sam evakuaciju srbijanskih i kanadskih državljana niko nije imao ni slične probleme. Ja apeliram na razum tamošnjih političara i pozivam ih da poštuju zakone svoje zemlje iako znam da većina njih ne voli BiH ali kad već obnašaju visoke funkcije ima da poštuju zakone“, dodao je Ahmed.

On nam je ustupio listu bh. državljana sa 17 imena i napomenuo da slučaj njegovih kćerki nije jedini te da skoro svi bh. državljani koji imaju važeće državljanstvo imaju djecu i da će rijetko ko od njih napustiti svoju porodicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79