Krišto i Lajčak: Nužno je izvršiti  implementaciju presude Ustavnog suda  BIH o legitimnom predstavljanju na svim nivoima

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se na marginama 24. gospodarskog sajma u Mostaru, s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Predsjedateljica Krišto izrazila je zahvalnost Lajčaku na dugogodišnjem snažnom doprinosu europskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine ka EU. Dužnosnici su razgovarali o europskom putu Bosne i Hercegovine, nadolazećim reformama i aktualnim političkim prilikama nakon formiranja vlasti na državnom i entitetskim razinama s posebnim naglaskom na razinu Federacije BiH.

Posebno je istaknut značaj ubrzanja socioekonomskih reformi Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu. Posebni predstavnik EU Lajčak kazao je da Bosna i Hercegovina ima kontinuiranu potporu na njenom europskom putu i da će tako ostati i ubuduće. Krišto je naglasila da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada Vijeća ministara BiH.

Rekla je da, usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih nivoa vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna potpora europskih institucija.

Također je rekla kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se “osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda”.

“Radi toga je nužno izvršiti  implementaciju presude Ustavnog suda  BIH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava”, navodi se u saopćenju iz njenog kabineta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79