Krišto: Mir i stabilnost nemaju alternativu, nastaviti izgradnju stabilne i prosperitetne BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je danas kako mir i stabilnost nemaju alternativu, te da će BiH nastaviti neumorno raditi u duhu partnerstva, konstruktivnog dijaloga i konsenzusa, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti institucija svih nivoa vlasti.

Obraćajući se učesnicima NATO-ovog Rose-Roth seminara o temi ‘Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju’ Krišto je istaknula spremnost za nastavak angažman na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Podcrtala je odlučnost na planu provođenje ključnih reformskih koraka s ciljem ostvarivanja prijeko potrebnog napretka i osiguranja evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Stabilna i sigurna BiH vodi i stabilnosti u samoj regiji, pa i u Evropi”, poručila je Krišto, ocijenivši kako održavanje Rose-Roth seminara predstavlja važan signal, posebno što se to događa u vremenu sumiranja rezultata u 2023. godini, te u svjetlu Izvještaja Evropske komisije (EK).

Dodala je kako vjeruje da će, uz napore koje BiH ulaže na evropskom putu, doći do konsenzusa i o njenom NATO putu, „koji je, zapravo, kompatibilan, jer dijeli gotovo iste vrijednosti, vrijednosti slobode, demokratije i pluralizma“.

“Uz sve izazove i složenosti uspjeli smo napravili značajn iskorak na polju reformi koje su važne kako za sve nas u Bosni i Hercegovini, tako i za naš napredak na evropskom putu”, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Naglasila je kako su iskoraci napravljeni, posebno kada je riječ o potpunom usklađivanju bh. vanjskopolitičkih stavova sa stavovima Evropske unije, na unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije i jačanju ekonomske stabilnosti.

“Naš napor i volju da ubrzamo evropski put naše zenlje prepoznala je i EK kroz Izvještaj o BiH za 2023. godinu, koje rezultat i dobrih odluka, odnosno politike dogovora, kompromisa i konsenzusa”, podsjetila je Krišto, navodeći kako će bez odlaganja biti nastavljeno u pravom smjeru i pristupanju provođenju preostalih reformi do konca godine.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je iznesene stavove i ocjene potkrijepila postignućima ostvarenim u posljednje vrijeme, uključujući donošenje uvećanog državnog Budžeta, kojim se prioritetno podržavaju napori na ostvarivanju neophodnih reformi, kao i partnerstvo za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, programa i aktivnosti Ministarstva odbrane BiH, proisteklih iz Programa ‘Partnerstvo za mir'…

“Od konstituiranja novog saziva održane su 44 sjednice Vijeća ministara BiH i usvojeno i razmatrano više od 1.350 različitih materijala, od zakonskih projekata, odluka, strategija, izvješća, pravilnika i drugih akata”, podsjetila je Krišto.

Kada se radi o angažmanu i aktivnostima Vijeća ministara BiH, navela je kako je PSBiH upućeno devet prijedloga zakona od koji je šest usvojeno, a među ostalim, usvojeni su i Program ekonomskih reformi 2023-2025., Pravilnik o operativnoj saradnji suradnji s EUROPOL-om, Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala i drugi važni akti.

PSBiH domaćin je 105. Rose-Roth Parlamentarne skupštine NATO-a u čijem radu učestvuje oko 130 registriranih učesnika među kojima su parlamentarci PSNATO-a, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-u, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH i ministri iz Vijeća ministara BiH s predsjedavajućom Borjanom Krišto na čelu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktori policijskih agencija, kao i komandantica NATO štaba Sarajevo generalica Pamela McGahа, diplomatski predstavnici i stručnjaci iz BiH i prestižnih evropskih institucija.

Za prvi dan trodnevnog Rose-Roth seminara planirane su dvije sesije – ‘Nedavna dešavanja u BiH’, te ‘Euroatlantske integracije’ sa dva panela – BiH i NATO i BiH i EU.

Rose Roth program saradnje s parlamentima zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Globalni cilj Rose Roth inicijative jeste jačanje razvoja parlamentarne demokratije u zemljama CEE korištenjem PSNATO-a kao mehanizma u međuparlamentarnoj saradnji i podršci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79