Krišto poručila: Hrvati će imati legitimne političke predstavnike

Krišto poručila: Hrvati će imati legitimne političke predstavnike


Borjana Krišto, kandidatkinja stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je poručila da će Hrvati imati “legitimne političke predstavnike”.

Kako su saopćili iz HDZ-a, kao jedne od stranaka HNS-a, ovo je izjavila tokom posjete općinskoj organizaciji HDZ-a u Jablanici. Osim Krišto, u posjeti je bio i predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

Sastanak je otvorio predsjednik Općinskog odbora HDZ-a u Jablanici Ivan Rogić, govoreći o planu i aktivnostima izbornog štaba za predstojeće izbore.

“Osnažiti položaj Hrvata u Jablanici, ali raditi i na stvaranju uslova za ostanak i povratak naših građana”, Rogić je istakao kao glavni prioritet.

U posjeti su bili kandidati i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine Darijana Filipović, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Vlatka Martinović i nositelj liste za Skupštinu Hercegovačko neretvanskog kantona Slaven Zeljko, koji su se obratili predstavljajući program za Opće izbore.

“Danas imamo priliku razgovarati o važnim temama, prije svega poziciji i položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. HDZ i u ove izbore ulazi s ozbiljnim programom. Žalosti činjenica da i u ovaj izborni ciklus idemo s istim izbornim pravilima, kad su u pitanju izbor delegata za domove naroda, ali i za izbor hrvatskog člana Predsjedništva. HNS BiH je kandidovao jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, a na taj način poslao poruku svima koji vide i promišljaju budućnost Bosne i Hercegovine na jedan drugi način”, kazala je Krišto.

Prema njenim riječima, šalje se poruka da jedino hrvatski narod treba i mora birati člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, odnosno ne samo u Predsjedništvu, nego i u svim zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti, gdje se štite kolektivna prava.

Krišto je govorila i o, kako je navedeno, pet glavnih tema programa, ističući snagu HDZ-a i zajedništvo HNS BiH te je uvjerena da će Hrvati imati “legitimne političke predstavnike te zaštititi i ostvariti ustavnu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini”.

“Evropske i euroatlantske integracije naš su vanjskopolitički cilj, koje predstavljaju napredak za cijelu zemlju te su vrsta garanta mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine”, zaključila je Krišto, kandidatkinja HNS BiH za člana Predsjedništva.

Čović je govorio o kampanji na terenu, koja je, kako je ocijenio, pozitivna i takva će ostati do kraja, unatoč “raznim nastojanjima i vanjskim utjecajima”. Kako je izjavio, HDZ i stranke članice HNS-a ozbiljno su se pripremili za ovu kampanju te su puna podrška u logističkom i svakom drugom smislu.

“Uz dobru organizaciju, prezentirane aktivnosti na terenu, sigurni smo i u odličan rezultat”, konstatovao je Čović, saopćili su iz HDZ-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija