Kritična COVID situacija u dijelu BiH: Pet puta više pacijenata nego početkom mjeseca

U bh. entitetu RS je sve više novozaraženih koronavirusom, a u značajnom porastu je i broj onih koji moraju na liječenje, što govori u prilog činjenici da je epidemiološka situacija iz dana u dan sve gora.

Za 24 časa, a zaključno s jučerašnjim danom, SARS-CoV-2 potvrđen je kod još 162 osobe, što je čak 34,4 posto od ukupnog broja onih koji su testirani.

S druge strane, 2. avgusta COVID-19 je otkrivena kod dvoje ljudi ili manje od dva posto testiranih.

Pored skoka broja novozaraženih i hospitalizovanih, sve više je i pacijenata sa teškom formom COVID-a, te onih koji završavaju na nekom vidu mehaničke podrške. Bolnice rade pod sve većim pritiskom, a kako priliv pacijenata bude rastao, kapacitete i osoblje opet će morati da prebacuju u COVID sistem.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama u RS 230 hospitalizovanih, dok ih je, na primjer, 2. avgusta bilo 45 ili pet puta manje.

Od ukupno 136 hospitalizovanih u UKC RS, tešku formu bolesti ima njih 40, a na respiratoru je 14 pacijenata, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS, piše Srpska info.

Početkom avgusta, u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječilo se 20 ljudi, od čega je tešku kliničku sliku imalo njih petoro, a na respiratoru je bio jedan pacijent, što takođe potvrđuje u kojoj mjeri se situacija pogoršala.

Iz IJZ RS saopštili su da se u ovom entitetu od početka avgusta uočava ponovni rast broja novozaraženih na dnevnoj osnovi.

Struka upozorava da je, nakon određenog perioda opuštenosti, krajnje vrijeme da se shvati ozbiljnost situacije i počnemo dase poštuju sve epidemiološke mjere. To je, uz vakcinaciju, jedini način da koliko-toliko zaustavimo širenje virusa, poručuju ljekari.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79