Kritika usluga dostave hrane: Ispod svih nivoa

U posljednje vrijeme, usluge dva glavna operatera za dostavu hrane i ostalih narudžbi u Sarajevu i drugim gradovima, Korpa.ba i Glovo, postale su ispod svih očekivanih nivoa.

Korisnici su sve nezadovoljniji, a njihova iskustva ukazuju na ozbiljne probleme i nedostatak profesionalizma ovih kompanija.

Usluga ispod nivoa

Jedan od glavnih problema koje korisnici navode je konstantna obavijest da su kuriri zauzeti i da nema dostupnih vozača. Ova situacija je postala standardna, a korisnici su ogorčeni. Čini se da su Korpa.ba i Glovo u posljednje vrijeme izgubili sposobnost da adekvatno upravljaju svojom mrežom dostavljača, što rezultira dugim čekanjem na narudžbe.

Iskustva korisnika

Jedna korisnica je podijelila svoje frustrirajuće iskustvo, navodeći da je nekoliko puta naručivala hranu koja je kasnila preko sat i po vremena, stigla hladna, a sve što je dobila kao odgovor na pritužbu bilo je jednostavno izvinjenje, bez ikakve konkretne kompenzacije. Kaže da je samo jedna od mnogih kojoj se dešavaju ove ili slične situacije.

Također drugi korisnik nam je javio da mu je predviđeno vrijeme za dostavu pisalo 35-40minuta te kaže kako on po tome isplanira svoju pauzu jer radi remote, dakle iz svoje kuće, ali da mu narudžba dođe poslije tog predviđenog vremena, te da to nije slučuj da zakasni par minuta, već kašnjena su od 20-30 minuta:

“Radim remote iz svoje kuće i planiram svoju pauzu prema vremenu dostave, ali narudžba često stigne nakon predviđenog vremena. To nije slučaj da kasni par minuta, već su kašnjenja obično od 20-30, a nekada i do 40 minuta”, navodi on.

Ovo su samo neki od mnogih sličnih slučajeva koji pokazuju koliko su Korpa.ba i Glovo postali bezobzirni prema svojim korisnicima.

Iskustva dostavljača

Jedan dostavljač, koji je želio ostati anoniman, javio se i podijelio svoja iskustva, navodeći da je posao dostavljača izuzetno težak.

“Posao dostavljača je izuzetno težak,” kaže jedan dostavljač koji je želio ostati anoniman. “Korisnička podrška nas tretira veoma loše, odnoseći se prema nama kao prema nižem staležu i često su drski prema nama. Nedostatak dostavljača je ozbiljan problem, što je jedan od glavnih razloga zašto mnogi napuštaju ove poslove. Često nas zakače spojene narudžbe, pa drugi kupac uvijek bude isfrustriran zbog kašnjenja.”

Skriveni troškovi i dodatne naknade

Pored loše usluge, korisnici se suočavaju i sa dodatnim troškovima koji su uvedeni u posljednje vrijeme. Uvedene su naknade za loše vrijeme, početna tarifa za određene objekte, te dodatna tarifa ako je narudžba ispod minimalnog iznosa. Ovo znači da, ako živite sami i naručite sendvič koji košta 7-8KM, dostava vam može biti naplaćena 5-6KM umjesto uobičajenih 2-3KM, jer niste dostigli minimalni iznos narudžbe. Da li bi korisnici trebali početi jesti duple porcije kako bi izbjegli ove nepravedne naknade?

Zaključak

Usluge dostave hrane u Sarajevu koje pružaju Korpa.ba i Glovo više nisu pouzdane kao nekad. Korisnici su suočeni sa kašnjenjima, hladnom hranom, bezobraznim stavom prema pritužbama i dodatnim troškovima koji nisu opravdani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79