Krivić odgovorio Forti: 6000 je razloga zašto ne govorite istinu

Nakon što je Edin Forto premijer Kantona Sarajevo na press-konferenciji izjavio da je Anis Krivić, bivši ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a kao nadležni ministar prošle godine pokušao obustaviti program subvencioniranja liste čekanja, ali da je toliki bio pritisak roditelja da je program išao i prošle godine Krivić odgovara da je 6.000 razloga zašto premijer ne govori istinu.

– Premijer je iznio neistinu!  To znaju roditelji, Vijeće roditelja djece predškolskih ustanova Kantona Sarajevo, Udruženje privatnih predškolskih ustanova, JU Djeca Sarajeva i Sindikat. To znaju i službenice koje rade u finansijama,  to znaju i svi ministri koji su sjedili u Vladi Kantona Sarajevo prošle godine i na koncu to zna i vakcinisani premijer. Ja nisam pokušao obustaviti program subvencioniranja, već sam obezbijedio po 200 KM za svako dijete sa liste čekanja.

Također, obezbijedio sam da djeca koja su već primala subvenciju nastave ići u iste vrtiće kako djeca ne bi mijenjala okruženje. I sve to u vrijeme kad je sa budžeta Ministarstva umanjeno 18 miliona KM samo u prvom valu ušteda, kaže Krivić i naglašava da on nije prepolovio subvenciju 19.08. pa pod pritiskom nakon 22 dana istu uvećao za 100 posto.

Požarne stepenice

Krivić pojašnjava da ne ističe da je ovo “dobra mjera”, to zagovara ova vlada.

– Ja tvrdim da je ovo loša mjera i da sistem subvencioniranja treba biti bolji, pravedniji i održiviji. Ja nisam ignorisao privatne predškolske ustanove prilikom donošenja odluka o subvenciji. To je uradila ova vlada! Ja nisam presjekao vrpcu vrtića Bulbuli i upisao djecu u taj objekat da bi ostao neotvoren, jer nedostaje 30.000 KM za požarne stepenice. Ja nisam ignorisao činjenicu da je prošle godine resorni ministar obezbijedio dodatnih 33 posto na plate radnika JU Djeca Sarajeva, a razliku radnicima/ama JU Djeca Sarajeva prešutio. Ja nisam zaboravio jednu trećinu djece već sam pokrenuo projekat Putujući vrtić kako bi bilo “Obrazovanje za sve!”

Ja nisam obustavio edukacije odgajateljica. Educirali smo 104 odgajateljice JU Djeca Sarajeva. Nek se ove godine barem organizuje team building na Bjelašnici, kaže Krivić i dodaje da je računica jednostavna. Broj djece sa liste čekanja puta po dva roditelja i dobijete 6000 zabrinutih glasova u Kantonu Sarajevo.

Nevakcinisani nastavnici

Kriviću samo nije jasno zašto je bilo potrebno 22 dana za ovaj račun??

– Ne dajmo mjesta politikanstvu i populizmu u obrazovanju i među našom djecom! Zapitajte se zašto nisu plaćene požarne stepenice za vrtić Bulbuli u iznosu od 30.000KM da roditelji Starog Grada napokon znaju gdje će im djeca u vrtić. Zapitajte se zašto nije izrađen sistem subvencioniranja i socijalna karta da oni sa boljim platama plaćaju više, a oni sa manjim manje i da nezaposleni, marginalizirani i ugroženi roditelji mogu poslati svoje dijete u vrtić besplatno.

Zapitajte se zašto nam nije omogućen cjelogodišnji upis naše djece u vrtiće?!

Zapitajte se zašto u ovom trenutku ne znamo koliko je nevakcinisanih prosvjetnih radnika/ca u Kantonu Sarajevo!?

Ako nije bilo vakcina, bilo je 98 autobusa i mogli smo SVE prosvjetne radnike/ce vakcinisati u Srbiji.

Zapitajmo se zašto 13 dana pred polazak u vrtiće još uvijek nije odobreno zapošljavanje za stalno 120 radnika/ca JU Djeca Sarajeva. Sredstva su osigurana. Zašto barem nije donesena saglasnost za jednogodišnji angažman?! I nije bilo oko 500 djece 2019. godine, već 450, odgovorio je premijeru Edinu Forti bivši ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79