Krivična prijava protiv Milana Tegeltije: Advokat Karkin dao iskaz u Tužilaštvu BiH

Advokat Rusmir Karkin koji je zastupao nanu Fatu Orlović u slučaju koji je okončan rušenjem nelegalno izgrađene crkve na zemlji nane Fate u Konjević Polju, jučer je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u vezi prijave koju je podnio protiv Milana Tegeltije, bivšeg predsjednika VSTV-a, a danas savjetnika Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Nakon što je crkva srušena 5. juna, Tegeltija je na svom Twitter profilu objavio status sljedećeg sadržaja:

„Srbi lakše praštaju pokolje nego Bogomolje. To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostaće u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koje će je moći opravdati. A sad vi koji aplaudirate, nastavite da se radujete onom što je danas iznova posijano“, napisao je Tegeltija.

Karkin je odmah u ponedjeljak Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv Tegeltije za krivično djelo „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“ iz Krivičnog zakona BiH.

„Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina“, navodi se u zakonu.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović također je 14. juna podnio krivičnu prijavu protiv Tegeltije i Rajka Vasića za isto krivično djelo, ali nije poznato da li je i on pozvan u Tužilaštvo BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79