Krivična prijava protiv Šefika Džaferovića: Povrijedio ugled RS i njenih naroda?

Narodni poslanik Aleksandar Glavaš (DNS) podnio je u krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, a zbog “Povrede ugleda Republike Srpske i njenih naroda”.

Naime u izjavi za njemački “Die Welt”, komentarišući obilježavanje 9. januara Džaferović je pitao: „Možete li zamisliti da Einsatzgruppen [nacistički odredi smrti] marširaju evropskim ulicama na godišnjicu Kristalne noći?”, što je Glavaša ocjenio neprihvatljivim.

Na ovaj način, u krivičnoj prijavi navodi Glavaš Džaferović je “pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i predstavnike civilnog društva, koji su učestvovali u svečanom defileu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, uporedio sa nacističkim odredima smrti, a Republiku Srpsku kao njihovog osnivača izjednačio sa nacističkom Njemačkom iz perioda Drugog svjetskog rata.”

Glavaš u obrazloženju dodaje da je Džaferović poredio grad Banjaluku, odnosno Republiku Srpsku, gdje je organizovan svečani defile, sa evropskim zemljama poslije Holokausta, odnosno poredeći Republiku Srpsku sa prostorima na kojima je izvršen najveći genocid nad Jevrejima.

“Indirektno označivši na opisani način Republiku Srpsku i pripadnike srpskog naroda kao agresorske i genocidne, a sve prednje u vrijeme dok obavlja funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda”, naveo je ovaj narodni poslanik, dodajući da je na ovaj način, kao službeno lice RS i srpski naord označio kao genocidne i agresorske, te počinio krivično djelo “Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda” iz KZ RS.

U obrazloženju Glavaš navodi šta je Odred smrti predstavljao u Drugom svjetskom ratu.

“Ova posebna nacistička jedinica ubila je više od milion Jevreja, te još desetine hiljada drugih do proljeća 1943. godine. Einsatzgruppen je imao integralnu ulogu u provođenju tzv. “Konačnog rješenja na jevrejsko pitanje” (Die Endlösung der Judenfrage), a bili su uključeni u ubistvo velikog dijela inteligencije i kulturne elite Poljske, uključujući članove sveštenstva.

Na koncu Glavaš navodi da je Džaferović izjavu dao u svojstvu člana Predsjedništva BiH, te da se isti treba tretirati kao službeno lice, za šta su u Krivičnom zakonu zaprijećene posebne kazne.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79