Krivične prijave protiv načelnika u PU Banjaluka zbog korupcije i grube zloupotrebe ličnih podataka građana

Radnici Policijske uprave Banjaluka podnijeli su banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv načelnika PU Miloša Brkića, njegovog zamjenika Dragana Ćibića i načelnice Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u PU Banjaluka Bojane Sombolac.

U ovoj prijavi do detalja su opisane koruptivne radnje u Policijskoj upravi Banjaluka, ali i zloupotrebe ličnih podataka građana od strane pojedinih načelnika Policijske uprave Banjaluka.

Ovo je ujedno prvi put da su službenici banjalučke policije odlučili progovoriti o kriminalu u sopstvenim redovima, piše Gerila.

O kakvoj se prijavi radi, dovoljno govori da je ova informacija dobro uzdrmala Policijsku upravu Banjaluka, a posebno one čija imena su navedena u prijavi.

Ukoliko je pola od onoga što je dostavljeno Tužilaštvu u Banjaluci istina, a „zviždači“ iz redova policije tvrde da imaju čvrste materijalne dokaze, banjalučka Policijska uprava treba biti pod lupom posebnih istražilaca u narednom periodu.

Krunski materijalni dokaz, koji je u posjedu i portala Gerila.info su viber i sms poruke iz kojih se jasno vidi da se samo po jednom predmetu na ime mita za registracije isplaćuje 10 maraka „načelnici“, a ne treba ni navoditi koliko se dnevno predmeta obradi na ovom referatu.

U Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci stigla je prijava u kojoj se do najsitnijih detalja opisuje veza visokorangiranih službenika sa grubim kršenjem ličnih podataka građana.

Izvor Gerila.info iz banjalučkog tužilaštva istakao je da se u prijavi posebno ističe zloupotreba ličnih podataka građana koje načelnici koriste zarad sprovođenja internih istraga i pritisaka na „neposlušne“ službenike.

Lični podaci građana „šetaju“ iz ruke u ruku, zloupotrebe prijavljene IDDEEA

U fokusu prijave je i zloupotreba video nadzora u šalter sali za registracije, ali i deponovani lični kartoni sa podacima građana koji se nalaze u Policijskoj upravi Banjaluka.

Zloupotrebe ličnih podataka u Policijskoj upravi Banjaluka prijavljene su Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Podsjećanja radi, Zakonom o zaštiti ličnih podataka u BiH propisano je da se na teritoriji BiH, svim osobama, bez obzira na državljanstvo ili prebivalište, obezbijedi zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na tajnost u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose.

Izvor Gerila.info otkriva da se Agencija nakon zaprimljene prijave, obratila MUP-u Republike Srpske kako bi dobila stav ove policijske agencije na okolnosti prijave o zloupotrebi ličnih podataka.

Međutim, u MUP-u RS nisu odgovorili na naš upit o potvrdi ove informacije, te da li su i kako odgovorili Agenciji.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao ni Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu ne raspolaže informacijom o bilo kakvoj tzv. krivičnoj prijavi protiv lica koje ste naveli u svom upitu od 23.12.2020. godine.
Molimo Vas da se za provjeru ove informacije obratite Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka– navedeno je u odgovoru koji je našem portalu proslijeđen iz MUP-a Republike Srpske.

Odgovore nismo dobili ni iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

U upitu koji smo im poslali, tražili smo da nam odgovore da li Okružno javno tužilaštvo zaprimilo krivičnu prijavu, koju su podnijeli radnici iz Policijske uprave Banjaluka u vezi sa procesom registracije vozila, kao i sa zloupotrebom podataka, video snimaka iz šalter sale?

Isto tako, ostali smo uskraćeni i za odgovore da li je Okružno javno tužilaštvo pokrenulo postupak (istragu), nakon što su radnici iz Policijske uprave Banjaluka podnijeli krivičnu prijavu protiv navedenih lica, te koje radnje je Okružno javno tužilaštvo pokrenulo u ovom procesu.

Gerila.info je u posjedu prijave koja je podnesena i Agenciji i u kojoj je objašnjeno da je u Policijskoj upravi Banjaluka- šalter sali za izdavanje ličnih dokumenata uspostavljen video nadzor koji se zloupotrebljava.

–Takođe vam ukazujemo da načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u Policijskoj upravi Bojana Sombolac svakodnevno (kao i mjesecima unazad, na osnovu lične procjene) vrši uvid u video nadzor i time kontroliše radnike i fizička i pravna lica koja ulaze/izlaze iz Šalter sale za izdavanje ličnih dokumenata. Takođe, istom načelniku se od strane Odjeljenja za informaciono- komunikacione tehnologije Policijske uprave Banjaluka dostavljaju snimci sa video nadzora „narezani“ na CD, bez ikakvog pravnog osnova, koje ista pregleda van prostorija Policijske uprave Banjaluka. Isto tako načelnik Bojana Sombolac zahtijeva od službenika koji obavljaju poslove i zadatke izdavanjaputnih isprava da joj iz elektronske evidencije štampaju kartone lica iz kojih su vidljivi svojeručni potpisi i fotografija, a sve radi upoređivanja i utvrđivanja identiteta stranaka koje podnose zahtjeve za registraciju vozila, a koje navedeni načelnik provjerava putem video nadzora– navedeno je u prijavi dostavljenoj IDDEEA.

Službenici su ujedno podsetili da u Policijskoj upravi Banjaluka ne postoji nijedan podzakonski akt koji reguliše uspostavljanje, svrhu i način korištenja snimaka sa videonadzora od strane rukovodnih radnika. Podsećaju da se u sličnim situacijama prilikom izuzimanja bilo kakvih snimaka, posebno ličnih dokumenata mora dobiti sudska naredba.

Korupcija u vrhu policije

U aferi koja bi mogla uzdrmati sami vrh Policijske uprave Banjaluka su i registracije vozila, odnosno pogodovanja prilikom registracija.

Gerila.info je u posjedu dokumentacije u kojoj se navodi da se već godinama u Policijskoj upravi Banjaluka „odabrane registracije“ dodjeljuju jednoj agenciji za registracije vozila, a zatim naravno, završavaju na luksuznim automobilima.

Takođe, „zviždači“ u redovima policije detaljno su opisali i kako se registruju vozila kada predmeti u rad dolaze mimo redovnih procedura na šalterima, odnosno „ po protokolu“.

–Krivična djela se vrše tako što se zahtjevi za registraciju vozila pojavljuju „niotkuda“. Odnosno, ovi zahtjevi se zaprimaju putem protokola Policijske uprave Banjaluka i njih predaju posrednici za registraciju vozila, odnosno radnici zaposleni najčešće u jednoj agenciji. Tako zaprimljene i protokolarno obrađene zahtjeve za registraciju vozila u kontingentima fizički donosi sekretar Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove Policijske uprave Banjaluka, na šaltere predviđene za registraciju vozila, te se nalaže stručnim saradnicima za poslove registracije vozila da automatski prekidaju svako postupanje po zahtjevu stranaka, a koje se nalaze ispred šaltera, i da počnu sa radom po zahtjevima za registraciju vozila putem protokola- navedeno je u dopisu banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu.

Dodaju kako se apsolutno nikada nije desilo da registarske tablice idu po hronološkom redu.

Iako naš izvor tvrdi da je u Policijsku upravu Banjaluka stigao dopis Agencije za identifikaciona dokumenta o provjeri navoda da se grubo zloupotrebljavaju lični podaci građana, iz banjalučke policije to negiraju, ali nas ujedno upućuju da se obratimo Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS.

„Načelnici 10 KM po predmetu“

Gerila.info u posjedu je viber prepiske službenika i građanina koji traži da se ubrza njegov zahtjev za registraciju vozila.

Iz ovih viber poruka se uočava da se za „ubrzavanje“ rješavanja predmeta „načelnici“ čije ime nije navedeno, plaća 10 KM po predmetu.

-Ova cifra na prvi pogled nije nešto, ali radi se o „tarifi“ po jednom predmetu, a takvih predmeta je na dnevnoj bazi više od 10- objasnio je izvor Gerila.info.

Službenik: Nisam sama, ne smijem puno pričati pred njima o tome…Odnesi kod načelnice…i ubaci 10 KM u predmet i završiće ti do 16h…ili ću ti ja pokupiti odnijeti ovom svom i završiće do kraja dana…Po volji ti…Ako je čisto produženje

Stranka: Ok važi, hvala ti…Ako ne završim danas čujemo se sutra onda za to.

Službenik: Može, samo zovi. Otiđi dole ispred agencija vidi ima li ko prostora na broju svom

Stranka: Ok važi…Hvala

Nakon određenog vremena „stranka“ je opet poslala poruku.

Stranka: Ludilo…Kad se vidimo…Gdje se preuzimaju predmeti kad riješi ?
Službenik: Na istom mjestu prije 4h
Stranka: Ok važi

Foto: SMS prepiska

Policijska uprava Banjaluka bez jasnih odgovora

Iako smo Policijskoj upravi Banjaluka postavili pitanja o navedenim neregularnostima koja su prijavljena nadležnom tužilaštvu, kako sa pomenutim ličnim podacima građana, tako i sa zloupotrebama prilikom registracije vozila, pogodovanju određenim agencijama prilikom registracija vozila, spornim

„protokolima“, te „štekanju“ odabranih registracija za povlaštene agencije, iz Policijske uprave Banjaluka su se jedva dotakli naših pitanja, dok su detaljno navodili ono što ih nismo ni pitali.

Njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

„Povodom dopisa koji ste, 18. decembra ove godine, dostavili na internet adresu Policijske uprave Banjaluka, obavještavamo Vas da PU Banjaluka nije zaprimila akt Agencije za identifikaciona dokumenta, te je potrebno da se eventualno obratite Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS.
-Distribuciju registarskih tablica vrši IDEEA, odnosno Agencija za identifikaciona dokumenta, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, na osnovu potreba organizacionih jedinica u PU Banjaluka, kako u sjedištu tako i van sjedišta iste (Policijske stanice Laktaši, Čelinac, Kotor Varoš i druge), te na osnovu izvještaja o zaduženju vrši elektronsko zaduženje organizacione jedinice i registarske tablice se izdaju hronološkim redom.
U 2020. godini, zaključno sa 17.12.2020. godine, PU Banjaluka je sprovela upravni postupak za ukupno 79.741 vozilo, od toga je:
-prvi put registrovano u Bosni i Hercegovini 4.738 vozila,
-izvršeno produženje registracije za 63.099 vozila i
-ponovna prijava za 11.904 vozila.
Policijska uprava Banjaluka, ne vodi evidenciju o prijemu zahtjeva za registraciju vozila putem agencija za posredovanje pri registraciji vozila, te je za traženi podatak potrebno da se obratite samim agencijama.“

Detaljnije odgovore na pitanja o koruptivnim radnjama u Policijskoj upravi Banjaluka, pogodovanju jednoj agenciji za registracije, zloupotrebi ličnih podataka, nismo dobili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79