Kriza u zdravstvenom sistemu: Nedostatak osoblja, dugotrajne liste čekanja i loša oprema

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini suočava se s ozbiljnim problemima koji negativno utiču na kvalitet pružene medicinske usluge i zdravlje građana.

Nedostatak medicinskog osoblja, dugotrajne liste čekanja i loša oprema u bolnicama samo su neki od ključnih izazova s kojima se suočava ovaj sektor.

Jedan od najvećih problema je nedostatak medicinskog osoblja. Mnogi ljekari i medicinske sestre odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada i viših plata. Ovo dovodi do preopterećenja preostalih medicinskih radnika, koji su prisiljeni raditi prekovremeno i pod velikim pritiskom.

Doktorica iz Tuzle, koja je željela ostati anonimna, kaže: “Radimo pod nehumanim uslovima. Smanjen broj osoblja znači da moramo pokriti više pacijenata, što značajno utiče na kvalitet njege koju možemo pružiti.”

Loša oprema i zastarjeli medicinski aparati također predstavljaju veliki problem. Mnoge bolnice nemaju osnovnu opremu potrebnu za pružanje adekvatne medicinske njege. Ovo ne samo da ograničava mogućnosti liječenja, već također povećava rizik od medicinskih grešaka.

Pacijentica Sabina iz Mostara dijeli svoje iskustvo: “Bila sam na pregledu i doktor mi je rekao da trenutno bolnica nema funkcionalan aparat za ultrazvuk. Morala sam putovati u drugi grad kako bih obavila pregled.”

Rješenje ovih problema zahtijeva sveobuhvatan pristup i značajne investicije. Potrebno je unaprijediti uslove rada za medicinsko osoblje kako bi se smanjio njihov odlazak u inostranstvo. Također, neophodno je smanjiti liste čekanja kroz efikasniju organizaciju i ulaganje u dodatne resurse. Modernizacija medicinske opreme je od suštinskog značaja za osiguranje kvalitetne zdravstvene njege.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79