Kriza unutar Trojke: Sastanak bez dogovora, naredna sedmica presudna

Kriza unutar Trojke: Sastanak bez dogovora, naredna sedmica presudna


Danas je održan buran sastanak šefova kantonalnih stranaka koje čine Trojku – SDP, NiP i Naša stranka, prema saznanjima Klix.ba.

Na sastanku su prisustvovali najviši funkcioneri Trojke, ali nije postignut dogovor o zajedničkim kandidatima za predstojeće lokalne izbore.

Najveći kamen spoticanja bio je izbor kandidata za načelnika Općine Centar. Srđan Mandić, trenutni načelnik iz Naše stranke, želi novi mandat, što ne podržava NiP. Predvodnik nezadovoljnog dijela NiP-a je Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća i sin Kemala Ademovića, prvog potpredsjednika NiP-a. Iako je zagovarao opoziv, Mandić će ipak završiti svoj mandat. Sada i ostatak NiP-a podržava Ademovića i žele novo lice na mjestu načelnika Općine Centar.

S druge strane, Naša stranka ne podržava ideju da Benjamina Karić, trenutna gradonačelnica Sarajeva, bude zajednički kandidat za načelnicu u Novom Sarajevu. Oni bi radije vidjeli Karić ponovo na poziciji gradonačelnice, pod uslovom da Trojka ima većinu u Gradskom vijeću i ponovo izabere gradonačelnika. Karić uživa povjerenje ne samo unutar Trojke, već i među opozicionim SDA i DF-om.

Zbog neslaganja oko dvije sarajevske općine, današnji sastanak nije donio produktivne rezultate, što može imati ozbiljne posljedice po zajednički izlazak na izbore i povećati šanse opoziciji (SDA, DF i SBiH).

Krajnji rok za prijavu listi s imenima kandidata je 18. juni, što znači da Trojka ima još iduću sedmicu da postigne važan dogovor koji će odrediti njihovu sudbinu ne samo u Kantonu Sarajevo, već i na višim nivoima vlasti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija