Krizni štab FBiH očekuje porast broja zaraženih: Uvedene nove restrikcije

Stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine je zabrinjavajuće jer je broj zaraženih 328 na 100.000 stanovnika. Broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu porastao je za 98 posto. Krizni štab Federacije BiH uveo je nove restrikcije.

Broj okupljanja u zatvorenim prostorima sa 50 smanjuje se na 30, a ukoliko rade uz “pravilo vtp” mogu imati 60 ljudi. Broj ljudi na otvorenom je maksimalno sto, ukoliko imate “vtp pravilo” onda može biti i do 200 ljudi.

“Kantonalni krizni štabovi mogu donositi isključivo restriktivnije mjere”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdrvastva FBiH.

Upozorio je da se očekuje rast zaraženih.

Dodao je da u kinima i na kongresima može biti do 100 osoba.

Došlo je do promjene i u Covid potvrdama. Ukoliko ste preboljeli koronavirus potvrda vrijedi 4 mjeseca što je manje za dva mjeseca. Antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR sa 72 sata na 48 sati. Ukoliko ste minimalno vakcnisani s tri doze, tada vaša potvrda vrijedi devet mjeseci, a s dvije devet mjeseci.

Vakcinisani bh. građani čekaju od juna: Ništa od EU priznatih QR kodova

Izdata je i preporuka da se izbjegava gužva, putovanja sredstvima javnog prevoza, te da se nose maske i na otvorenom.

Prema riječima Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika smatra se ozbiljnim stanjem. Zbog porasta brojki, uvjetovanim omikronom, bit će donesene nove mjere.

“Smatramo da je ovo novi proplamsaj vjerovatno uvjetovan i pojavom omikron varijantom virusa. U odnosu na prošlu sedmicu broj novozaraženih se povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto, a broj umrlih 29 posto u odnosu na prošlu sedmicu. Imamo zabilježenu i omikron genetsku varijantu koja stvara veliko opterećenje na zdravstveni sistem što će izazvati drugačije mjere”, rekao je Skočibušić.

Iz Kriznog štaba FBiH apelovali su na građane da se vakcinišu, a oni koji su primili dvije da prime i treću dozu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79