Krizni štab HNK: Potvrđena 33 slučaja, pet osoba na respiratoru, žarište u Konjicu

Doktor Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je na današnjoj pres-konferenciji da su u HNK 33 potvrđena slučaja koronavirusa, od toga 22 u Konjicu, 10 u Mostaru te jedan u Čitluku. Na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice je 11 osoba, od kojih je pet na respiratoru.

– Pet osoba koje su na respiratoru, vode se kao teški slučajevi, a dvije osobe su u oporavku – kazao je dr. Avdić.

On je naveo da, kada je riječ o Konjicu, dr. Armina Lazarević, koja je u izolaciji. i dalje vodi svoj tim te se radi na pojačavanju kadra kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem koronavirusa u tom gradu, javlja Avaz.

Rekao je da se svima onima kojima je istekla samoizolacija od 14 dana, daje preporuka za još sedam dana boravka u izolaciji radi opreza. Dodao je da je kod samo jedne medicinske sestre potvrđen slučaj koronavirusa, iako je skoro 30 zdravstvenih radnika bilo ugroženo kada je riječ o prvozaraženom pacijentu u Mostaru.

Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, pozvao je građane na razumijevanje kada je riječ o zaraženim osoba te da se oni ne stigmatiziraju. Upitan za komentar o saopćenju SDA HNK koje je danas objavljeno i kakva je koordinacija s općinskim i gradskim štabovima civilne zaštite, Pavlović je odgovorio:

– Uspostavljena je korektna saradnja i protok informacija. Jučer smo na zajedničkom sastanku progovorili o svim temama i dogovoreno je da nam je nužno potrebna i vertikalna i horizontalna koordinacija. Šta se događa u Konjicu, možda bi bilo dobro pitati SDA Konjica – rekao je Pavlović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79