Krizni štab pozvao nadležne da kontroliraju noćne klubove i svadbe

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zasštite HNK, na temelju upita građana i medijskih objava, pozvao je nadležne službe Grada Mostara i MUP-a, da kontinuirano kontroliraju provedbu važećih naredbi.

“Želimo Vam skrenuti pozornost na činjenicu da su u Gradu Mostaru, a što je objavljeno u više medija, održavana javna okupljanja na kojima je prisustvovalo puno više osoba nego što je dozvoljeno sukladno važećim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada Federacije BiH, a isto se prvenstveno odnosi na rad ugostiteljskih objekata (noćnih klubova, svadbenih salona i dr.)”, navodi se u saopćenju Kriznog štaba.

Iz Štaba podsjećaju kako su za provođenje mjera u ugostiteljskim objektima i na javnim okupljanjima odgovorni vlasnici tih objekata, odnosno organizatori okupljanja.

“Možemo pretpostaviti da vlasnici objekata imaju osnove za odgovornost u najmanje dva slučaja: zato što gosti nisu nosili zaštitne maske i broj osoba bio je iznad dopuštenog, a eventualno postoji i mogućnost da nije poštivano ni propisano radno vrijeme ugostiteljskog objekta”, napominje se u saopćenju.

Evidentno je da, smatraju u Štabu, a skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, nisu provođene mjere radi zaštite građana od zaraznih bolesti, odnosno propisane mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

“Skrećemo pažnju da ste u obavezi kontinuirano kontrolirati provođenje važećih naredbi, te sukladno svojim ovlastima poduzimati mjere iz okvira svoje mjerodavnosti, koja uključuje pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije Covid-19 za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu Federacije BiH”, navodi se u dopisu koji je kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite uputio nadležnim službama Grada Mostara i MUP-u piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79