Krompir je šampion poskupljenja, skuplji i do 220%

10.10.2020., Civljane - Lijep i suncan dan mjestanin opcine Civljane iskoristio je za vadjenje krumpira. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji tema je o kojoj se govorilo tokom cijele godine. Kako je koji mjesec dolazio i kako se stanje na svjetskom tržištu mijenjalo, tako su i građani Bosne i Hercegovine sa zebnjom iščekivali šta je sljedeće.

Povrće, ulje, brašno, pileće meso, samo su neki od prehrambenih proizvoda čije su cijene vrtoglavo rasle u 2021. godini, a velikog uticaja na poskupljenje nekih od ovih namirnica imao je konstantan rast cijena goriva. Tako je cijena dizel goriva na početku godine bila 1,80 KM, a benzina 1,85 KM, dok je prosječna cijena dizela na kraju godine 2,29 KM, a benzina 2,34 KM, što predstavlja značajno povećanje.

Svjesni su i potrošači da od cijene goriva zavisi i cijena brojnih drugih proizvoda, ali nisu zadovoljni što i kada se cijena nafte na svjetskom tržištu snizi, to se kod nas na drugim proizvodima ne osjeti.

Privrednik Saša Trivić na svom Twiteru objavio je spisak pojedinih proizvoda koji su značajno poskupjeli u proteklom periodu, a iz ovoga vidi se da je najviše poskupio krompir i to za preko 210 posto. Slijedi ga integralno pšenično brašno sa preko 33 posto većom cijenom, zatim lan sa također poskupljenjem za više od 33 posto, topljeni sir sa preko 32 posto većom cijenom, zatim namjensko brašno tip 400 za oko 30 posto, ali i druge vrste brašna poskupjele su za 23 do 30 posto. Porasla je i cijena jaja i to za preko 13 posto.

“Najrigoroznije za potrošače je bilo poskupljenje hljeba, brašna i drugih proizvoda od brašna. Žitarice su poskupjele na svjetskoj berzi i to se automatski odrazilo na domaće tržište. Ono što je još najdrastičnije poskupjelo u proteklom periodu bilo je ulje, tako da smo na njega svi najviše reagovali. Međutim, ono što nije logično jeste da i kada je došlo do stabilizacije cijena nafte u svijetu, kod nas se to nije mnogo osjetilo, mi nikada ne doživimo pojeftinjenja bilo kojeg artikla kada padnu cijene goriva na svjetskoj berzi”, prokomentarisala je Murisa Marić iz Udruženja građana DON iz Prijedora.
Poskupljenje struje veliki izazov

Marić smatra i kako se u ovoj godini vlo malo radilo na tome da se, koliko je to moguće, rast cijena ublaži, već se fokus stavio na neke druge stvari. Osvrnula se i na najavljena poskupljenja električne energije, te kazala kako će, ukoliko poskupi struja za privredu, sigurno poskupjeti dodatno i sve osnovne životne namirnice, te će se sve to “opet prelomiti preko leđa potrošača”.

Podsjetila je Marić kako smo u posljednje vrijeme imali i poskupljenje kafe, što će se najviše osjetiti u ugostiteljskim objektima. Već su, kaže, počela ta poskupljenja, ali će u narednom periodu ona sigurno biti i značajnija.

“Bez totalne promjene priče o tome da trebamo više proizvoditi, a manje uvoziti, sigurno neće doći ni do kakvog boljitka na našem tržištu. Ovo je problem kojim se trebaju ozbiljno baviti nadležni u našoj zemlji, a to do sada nije bio slučaj. Ne očekujem da će se tu nešto promijeniti ni u narednoj godini, mislim da će sve biti samo gore i gore jer ne vidim volju nadležnih da pomognu svojim građanima. Bojim se da će nam i 2022, ali i svaka naredna godina, biti sve gora, ukoliko se ne promijeni svijest u politici, koja treba uraditi nešto kako bi stimulisala domaću proizvodnju i pomogla građanima BiH, od kojih ionako većina jedva preživljava, da imaju koliko toliko normalnije uslove življenja, makar da imaju mogućnost da priušte sebi osnovne životne namirnice”, kazala je Marić, te dodala kako je pred nama vrlo neizvijesna godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79