Kroz Covid centar u Saraj Polju za jedan dan prošlo 500 pacijenata

U Kantonu Sarajevo se povećava broj novozaraženih koronavirusom, čime se sistem primarne zdravstvene zaštite dodatno opterećuje. U četiri covid ambulante i covid centar u Saraj-Polju jučer su zabilježena 1.472 ulaska pacijenata, a samo u Saraj-Polju je bilo njih 500.

– Ono što nas je posebno iznenadilo je podatak da je jučer u ambulanti u Semizovcu bilo 243 pacijenata sa sumnjom na koronavirus – kazao je za “Avaz” Arman Šarkić, portparol JU “Dom zdravlja Kantona Sarajevo”.

Šarkić je kazao da je evidentirano 11 transporta prema KCUS-u i 11 prema Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, a svi ostali slučajevi su završeni na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Pritisak na drive-in punkt

– Moramo istaći da imamo dosta velik pritisak na novi drive-in punkt kod mosta Suade i Olge, gdje smo jučer imali između 120 i 130 vozila, što je poprilično velik broj. S drive-in punktom pokušavamo da rasteretimo ostale covid ambulante, međutim s ovom tendencijom očito je da će u perspektivi trebati otvoriti još jedan drive-in punkt – kazao je Šarkić i dodao da će se o tome razgovarati s premijerom KS Edinom Fortom i ministrom zdravstva Harisom Vranićem.

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo se pogoršava od 10. februara.

– Porast je od 10. februara najmanje 30 posto i mi to osjetimo kao ustanova koja je najviše okrenuta prema pandemiji koronavirusa u smislu primarne zdravstvene zaštite. Taj pritisak osjetimo u posljednjih desetak dana kroz ove brojeve, ali i drive-in punkt – kazao je Šarkić.

Svako bolovanje kadra se osjeti

Kada je riječ o uposlenicima domova zdravlja, dosta njih je prebolovalo ovaj virus i oporavili su se. Međutim, svako bolovanje medicinskog kadra se osjeti.

– Velik je pritisak na sektor porodične medicine, na pulmologe i na laboratorijsku dijagnostiku. To je ona prva lepeza zdravstvenih usluga u borbi protiv covida. Kadra ima dovoljno, ali u uslovima pandemije nikad ne možete reći da je do kraja dovoljno. Nekad je jedna stvar na papiru prema normativima, a druga stvar na terenu gdje se stvari kompliciraju kao što je ovih dana – govori nam Šarkić.

Iskazao je zadovoljstvo saradnjom s Vladom KS i resornim ministarstvom.

– U svakodnevnom smo kontaktu, zajedno skeniramo teren i Vlada KS reaguje u skladu s svojim mogućnostima u smislu osvježavanja kadra, to je lijepa vijest u moru loših zaista. Zajedničkim snagama pokušavamo da što više stvari saniramo na terenu – zaključio je Šarkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79